Унгария затяга умерено мерките срещу Covid-19

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария ще затвори местата за развлечение и ще наложи вечерен час, за да ограничи бързото разпространение на заразата от коронавируса, съобщи във видео на Фейсбук страницата си премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан заяви, че правителството ще въведе извънредно законодателство, даващо на кабинета правото да управлява с постановления, и ще поиска от парламента то да важи 90 дни.

"Ако сме сплотени и уважаваме правилата, то сегашните рестрикции са достатъчни и няма да има нужда от повече мерки", каза премиерът във видеото.

През първата вълна на пандемията Орбан поиска безсрочни извънредни правомощия и беше обвиняван от правозащитни организации и опозиционни партии, че заграбва прекалено голяма власт, което правителството му отрече. През юни, когато епидемията отслабна, парламентът отмени извънредните правомощия.

Снощи Орбан предупреди, че новите мерки са нужни, за да не се допусне болниците да се напълнят до средата на декември. "Дойде време да се вземат нови мерки, за да се гарантира продължаването на дейността на болниците и за да предпазим възрастните хора", заяви той.

В публикувано днес постановление в държавен вестник правителството обявява, че затварянето ще засегне места, където се организират концерти и не може да се спазва дистанция като например нощните клубове. Останалите културни институции могат да останат отворени при спазване на социална дистанция. Вечерният час ще е в сила от полунощ до 05.00 ч. сутринта.

Училищата остават отворени, както и всички магазини и ресторантите, а футболните мачове ще продължат да се играят пред хиляди зрители. С цел да минимизира щетите за ударената от рецесия икономика националистическото правителство на Орбан засега се въздържа от строго затваряне на страната, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус