Унгарската АЕЦ "Пакш" е заредена с модифицирано руско ядрено гориво

Унгарската АЕЦ "Пакш" е заредена с модифицирано руско ядрено гориво

С 18 касети ново модифицирано свежо ядрено гориво е зареден трети енергоблок на унгарската АЕЦ "Пакш" по време на плановия ремонт на реактора ВВЕР-440, съобщиха от руския доставчик на суровината ТВЕЛ.

Новото гориво ще се внедри във всички четири действащи енергоблока на централата, като броят на касетите постепенно ще се увеличава.

Разработването на новата модификация ядрено гориво приключи през тази година в рамките на договора между горивната компания на "Росатом" – ТВЕЛ, и MVM Paks NPP Ltd. С внедряването му ще се оптимизира водно-урановото съотношение в активната зона на реактора. Това ще позволи да се повиши ефективността на използването на горивото и ще подобри икономическите характеристики на експлоатацията на енергоблоковете. Горивото за реактори ВВЕР-440 се произвежда в Машиностроителен завод в град Електростал, Московска област.

"Преходът към ново ядрено гориво е възможност за подобяване на техническите и икономическите параметри на експлоатацията на атомните енергоблокове без значителни инвестиции", коментира президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова в прессъобщението на компанията.

"Активно разработваме нови конструкции и модификации на гориво за ВВЕР-440 за европейските АЕЦ. В момента на различни етапи са проекти за ново гориво за финландската АЕЦ "Ловиса", чешката АЕЦ "Дуковани" и словашките АЕЦ "Моховце" и АЕЦ "Бохунице". Въпреки че реакторът е един и същи модел, тези проекти се различават много технически и концептуално, тъй като ние отчитаме индивидуалните потребности и желания на нашите възложители", допълни Никипелова.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?