Унгарската база Тасар още не обучава иракски опозиционери

Още нито един иракски емигрант не е пристигнал в унгарската военна база Тасар, където американската армия иска да обучава агенти за свръзка с оглед възможна война в Ирак, заявиха унгарските власти.

"Няма иракски емигранти в Тасар", заяви говорител на министерството на отбраната, цитиран от АФП, опровергавайки вчерашното съобщение на вестник "Модяр хирлап", че около 500 членове на иракската диаспора и други араби са пристигнали в неделя в базата, разположена на 200 км югоизточно от Будапеща.

Според представителя на унгарското военно министерство обучението на иракчаните и на други лица от арабски произход в Тасар ще започне в началото на февруари.

"Съобщението за пристигането на иракските емигранти в Тасар е погрешно", потвърди и говорител на американските военни части, които в началото на януари базираха щаба си в Тасар.

През декември Унгария разреши на САЩ да обучават в Тасар около 3000 иракчани за мисии за свръзка между американската армия и населението на Ирак при евентуална война. Около 1500 американски инструктори ще участват в подготовката.

Днес в. "Непсабадшаг" съобщи, че унгарският министър на отбраната Ференц Юхас отказал на американското искане иракските емигранти да пристигат в Тасар с редовни полети през будапещенското летище Ферихед. Според таблоида министърът настоял САЩ да спазват споразумението от декември, предвиждащо иракчаните да бъдат докарвани директно в базата с американски военни самолети. Той заплашил Вашингтон, че в противен случай няма да допусне иракчаните да се обучават на унгарска територия. Министерството на отбраната и американските сили в Тасар не пожелали да коментират информацията.

Изключителни мерки за сигурност са взети около обекта, който служеше за тилова база на американците по време на войните на Балканите през 90-те години. Тя се охранява от унгарски военни хеликоптери и от американски патрули.

Само 17 процента от унгарците са за война срещу Ирак, дори ако е разрешена с нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, показа социологическо проучване на "Галъп", публикувано днес, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: