Унгарската крайна десница почете военновременен лидер

Унгарската крайна десница почете военновременен лидер

Крайнодясната унгарска партия "Йоббик" откри в Будапеща паметник на военновременния лидер на страната Миклош Хорти, управлявал по време на съюза на Унгария с нацистка Германия, предаде Ройтерс. Това предизвика протести и подчерта загрижеността за антисемитизма в страната, отбелязва агенцията.

Около хиляда унгарци излязоха по улиците на столицата да протестират срещу статуята, а районен кмет в Будапеща и парламентарният лидер на управляващата партия ФИДЕС Антал Роган предупредиха, че паметникът ще даде основания да се създаде негативна представа за екстремизъм в Унгария.

Протестиращите се събраха близо до църква в центъра на Будапеща, където бе поставен бронзовият бюст на Хорти - недалеч от сградата на парламента, отбелязва Ройтерс.

Крайната десница се отнася с голяма почит към Миклош Хорти. Той управлява Унгария в продължение на 24 години, а като държавен глава встъпва в нелек съюз с нацистка Германия в първите години на Втората световна война.

В Унгария, която се бори да се върне към растеж след два периода на дълбока рецесия като последица от световната икономическа криза, през април или май догодина ще бъдат произведени парламентарни избори, като прогнозите според последните проучвания са "Йоббик" да спечели 8-9 процента, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?