Унгарската левица е изправена пред съкрушително поражение на изборите през април

Унгарската левица е изправена пред съкрушително поражение на изборите през април

Социалистите в Унгария са изправени пред съкрушително поражение на изборите през април, когато повечето гласове може да бъдат спечелени от две десни политически партии.

Доверието в социалистите, които управляват Унгария от осем години, се сгромолясва заради грешните икономически политики и корупционните скандали.

Според анализатори може да ги сполети съдбата на полската левица, която едва не се разпадна през 2005 г., и те може да спечелят дори по-малко гласове от крайнодясната партия Йобик, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се основната десноцентристка партия Фидес да постигне категорична победа на изборите на 11 и 25 април благодарение на обещанията за намаляване на данъците, създаване на работни места и по-бързо възстановяване от най-тежката рецесия в страната от почти две десетилетия.

Според проучване сред избиратели, които са решили за кого да гласуват, социалистите се ползват с 18-22 процента подкрепа, докато подкрепата за Йобик е 11-15 процента. Анализатори заявиха, че ако Йобик продължи да печели популярност, социалистите може да се озоват зад тях като третата сила в следващия унгарски парламент.

"Макар че това все още не е най-вероятният вариант, "Варшавският експрес" би могъл да пристигне тук след месец", писа на 7 март в своя блог политическият анализатор от "Вижън кънсалтинг" Габор Торок.

"Мисля така по две причини: отчасти заради засилването на Йобик и отчасти... защото все повече изглежда, че социалистите затъват в блато от случаи на корупция", заяви той.

През последните седмици социалистите попаднаха в поредица от корупционни скандали, засягащи държавната компания за градски транспорт в Будапеща и отдел на финансовото министерство.

Най-скорошният случай беше започнатото от полицията разследване на продажбата на сградата, където се помещава седалището на националната поща.

Лявото правителство в Полша загуби властта през 2005 г. след корупционни скандали, които разкриха съмнителни връзки между политици и бизнесмени, датиращи от края на комунизма през 1989 г.

Терминът "Варшавки експрес" очевидно беше измислен, когато бившите комунистически партии за първи път се върнаха на власт в Полша през 1993 г. и в Унгария година по-късно.

През 2005 г. могъщият някога полски Съюз на демократичната левица, партия наследник на комунистите, спечели едва 11 процента от гласовете.

Оттогава две формално десноцентристки партии - оглавяваната от Ярослав Качински "Право и справдливост", която се изкачи на власт през 2005 г., и оглавяваната от Доналд Туск "Гражданска платформа", която е на власт от 2007 г.,- доминират в полската политика.

Унгария сега може би е изправена пред подобна промяна.

Загуба на доверие

Фидес и Йобик обещават, че ще оправят бъркотията, създадена според тях от социалистите през последните години, като Йобик бързо трупа тежест благодарение на радикалния дневен ред за борба с корупцията и с това, което тя нарича "политическа престъпност".

Фидес изключва коалиция с Йобик, но анализатори заявиха, че Йобик би могла да се превърне в най-гласовитата опозиция на Фидес в парламента.

Голямо изборно поражение би могло да разцепи Унгарската социалистическа партия.

"Унгарската политическа система би могла да изпадне в трайно състояние на липса на симетрия, при което десните партии да обхванат повечето избиратели, а левите да не могат да се възстановят", каза анализаторът от изследователския център "Политикъл кепитъл" Петер Креко.

"Ако социалистите претърпят съкрушително поражение (т.е. съберат по-малко от 20 процента от гласовете, наредят се на трето място (зад Йобик) или не успеят да попречат на Фидес да спечели две-трети от гласовете), това лесно би могло да доведе до вътрешни конфликти, които да разкъсат партията", добави той.

Унгарските социалисти отблъснаха избирателите с лошото ръководство на икономиката през своя мандат от 2002 до 2006 г., предизвикало значително увеличаване на бюджетния дефицит и довело до голямо покачване на данъците и бюджетни съкращения.

През 2006 г. партията отново спечели изборите, но в реч, изтекла в медиите по-късно същата година, тогавашният министър-председател Ференц Дюрчани призна, че е излъгал за икономиката, за да спечели. Това разгневи хората и доведе до размирици в Будапеща.

Последният удар беше нанесен от икономическата криза, която стана причина за оставката на Дюрчани и доведе до съставянето на правителство на малцинството, оглавено от безпартийния икономист Гордон Байнаи през април 2009 г.

Строгите фискални политики на Байнаи успяват да възвърнат доверието на инвеститорите в Унгария, след като едва не се стигна до финансов колапс през октомври 2008 г., когато страната се обърна за помощ към Международния валутен фонд и Европейския съюз.

Но това едва ли ще предотврати поражението на социалистите.

"Социалистическият "пробив" не успя да се материализира за пореден път през февруари: въпреки активната кампания на социалистите дори частица от изгубените през 2006 г. милион и половина избиратели не се върна в социалистическия лагер", заяви в коментар в понеделник изследователският център "Будапест Аналисиз".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?