Унгарската национална банка превръща стари банкноти в брикети

Унгарската национална банка превръща стари банкноти в брикети, съобщи ББС. Внимателно подредените и компресирани банкноти са давани безплатно за отопление, при това без заплащане за транспортирането, на благотворителни дружества, които се състезават за тях на открит търг.

Единствените условия на банката са благотворителната организация да нямат дългове към държавата и да разполагат с достатъчно складово пространство, където брикетите да бъдат съхранявани сухи, тъй като те бързо се разлагат на дъжд.

 

Непрекъснато се подмятат шеги колко по-хубаво би било да се вземат парите, дори само стойността на една брикета, но институции като Центъра за деца с увреждания в град Весто са благодарни за помощта.

 

"Приносът на националната банка е безценен, особено през последния месец, когато зимата наистина дойде", каза Ерика Берке, управител на детския център. По нейни изчисления сметките за отопление са щели да бъдат с 4000 долара повече на година, ако не е била щедростта на банката.

 

Директорът на паричната логистика в банката заяви, че брикетите са почти толкова калорични, колкото кафявите въглища.

 

"Това не е най-чистият вид енергия, но много подобни центрове в най-бедните райони на Унгария не могат да си позволят отопление с газ", каза той.

 

Подмяната на скъсани или износени банкноти е вид пролетно почистване, извършвано от повечето централни банки, но доколкото унгарските служители са запознати, тяхната схема за превръщане на банкнотите в гориво и даряването им за добра кауза е уникална.  

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?