Унгарската опозиция отмени митинг, но натискът за оставка на премиера се усилва

Унгарската опозиция отмени митинг, но натискът за оставка на премиера се усилва

Най-голямата опозиционна партия в Унгария, Фидес, в четвъртък отмени насрочения за събота протестен митинг, след като правителството предупреди, че той може допълнително да разпали напрежението и да доведе до нови улични безредици.

Това решение даде надежда на премиера социалист Ференц Дюрчани, за чиято оставка настоява опозицията, че ще се справи с уличните протести, които парализираха унгарската столица през последните дни. В резултат на политическата криза кредитният рейтинг на страната бе понижен, а националната валута понижи стойността си.

В четвъртък демонстрантите започнаха да се събират отново на площада пред парламента, готвейки се за протест четвърта поредна нощ. Те настояват премиера Дюрчани да подаде оставка и се заканват да продължат уличния натиск със или без Фидес, предаде АП. Крайнодесните обявиха, че насрочват за събота митинг на мястото на отменения от Фидес.

Под нарастващ обществен натиск за оставка на премиера, в четвъртък унгарското социалистическо правителство покани на преговори президента и лидерите на всички парламентарни партии, за да бъде обсъден въпросът как да се сложи край на антиправителствените протести и безредиците в Будапеща.

Дясната опозиция обаче обяви, че не възнамерява да участва в преговорите.

Предишната нощ близо 15 000 демонстранти се събраха пред красивата неоготическа сграда на парламента в Будапеща с искания за оставката на премиера Ференц Дюрчани.

Предишните две нощи се стигна до сблъсъци с полицията, които според властите са били предизвикани от крайнодесни групи и футболни хулигани.

Въпреки това премиерът е категоричен, че няма да подаде оставка. Той обеща да осъществи програмата за икономически и финансови реформи, изисквани от ЕС.

В нощна на сряда срещу четвъртък полицейски части за борба с безредиците, екипирани с шлемове, бронежилетки и газови маски се подредиха в кордон около парламента, докато демонстрантите, предимно младежи, продължиха да се събират на площада, предаде АФП.

Атмосферната на третата нощ от протеста бе мирна – започна с песни и продължи с яростни речи против премиера социалист Дюрчани, който в излъчен в понеделник запис признава, че е лъгал страната за окаяното състояние на икономиката, за да може да бъде преизбран през април.

На протеста звучаха лозунги “Оставка, оставка” и се развяваха унгарски национални знамена, както и червено-бели знамена, използвани от пронацисткия режим в Унгария по време на Втората световна война. Не се повториха сцените на насилие от предишните две вечери, когато над 200 души бяха ранени и близо 100 арестувани в сблъсъци между полицията и протестиращите.

Според източници от спешна помощ, цитирани от държавната информационна агенции, обаче, имало 16 пострадали, които са били отведени в болница.

И на третата нощ обстановката остана напрегната, а полицейски коли със сирени патрулираха по улиците.

Много от протестиращите изразиха недоволство, че 50 години след антисъветското и антикомунистическо въстание от 1956 г. са отново управлявани от наследници на комунистите, забогатели по време на приватизацията през 90-те години

Заради отправени по телефона бомбени заплахи частично бяха евакуирани частната телевизия HIR и националната MTV. Взривни устройства обаче не са били открити.

Сградата на централната телевизия MTV бе щурмувана от протестиращи в понеделник през нощта, когато се стигна до най-сериозни екцесии.

Размириците избухнаха след като общественото радио излъчи запис от реч на премиера на закрито заседание на социалистите през май, в която той признава, че са лъгали преди изборите.

В емоционално слово, харизматичният 44-годишен премиер дори казва, че управлението е “оплескало нещата”.

“Никоя друга страна в Европа не е извършила такива безумия, каквито ние. Обяснимо е. Очевадно е, че прекарахме последните година и половина - две в непрекъснати лъжи. Беше пределно ясно, че това, което говорим, не е истина”, обяснява Дюрчани пред съпартийците си след като правителството му е преизбрано на изборите през април т.г.

Дясната опозиционна формация Фидес, която в момента се радва на високо обществено одобрение, смята, че премиерът социалист трябва да подаде оставка преди местните избори на 1 октомври.

Фидес очаква стотици хиляди хора да се включат в опозиционния митинг в събота, който първоначално бе планиран като заключително събитие на кампанията за местните избори.

Демонстрантите обещаха да продължат уличния натиск за оставката на Дюрчани. Те твърдят, че исканията им не са единствено по повод признанията на лъжите на Дюрчани, а и заради високите данъци, такси за медицинско обслужване и за висше образование.

Според лидера на Фидес Виктор Орбан, легитимността на правителството е под въпрос. По думите му правителството не се ползва с базисно доверие от страна на електората, за да прилага каквато и да е необходима програма за справяне с финансовата криза.

Споделяне

Още от Европа