Унгарската опозиция се съживява и подновява опитите си да отстрани Орбан

Виктор Орбан
Шокиращото поражение на управляващата в Унгария партия ФИДЕС на междинни избори подтикна опозиционните партии да предприемат нови усилия за по-близко сътрудничество помежду си и представляваше неприятно напомняне за ФИДЕС шест седмици преди изборите, че тя не е непобедима.
 
Дясната партия ФИДЕС на министър-председателя Виктор Орбан, която е явен фаворит според социологическите проучвания, претърпя неуспех в неделя в надпреварата за кмет на южния град Ходмезьовашархей - крепост на антиимигрантската ФИДЕС от над 20 години в селските райони.
 
Орбан, който се представя като спасител на християнските нации в Европа, се бори за трети пореден мандат, като отправя яростно антиимигрантско послание и следва политики, различаващи се в политическо и икономическо отношение от тези на колегите му от основното течение в Европейския съюз.
 
Перспективите му обаче бяха засенчени, когато подкрепян от опозицията политически новак с лекота победи кандидата на ФИДЕС за кмет на намиращия се близо до сръбската граница град Ходмезьовашархей, защитен от стоманена ограда, която да държи мигрантите навън - една от определящите политики на Орбан през последните четири години.
 
"Нашата опозиция беше мъртва и сега се пробуди . . . във възможно най-лошия и най-добрия момент", написа членът основател на ФИДЕС Жолт Байер в проправителственото издание "Мадяр идьок", определяйки резултата като първото сериозно поражение за ФИДЕС от повече от десетилетие.
 
Въпреки честите публикации на страницата му във Фейсбук за посещения, свързани с предизборната кампания, 54-годишният Орбан още не е коментирал резултата.
 
Политически анализатори казаха, че изненадващата победа в неделя може да предизвика промяна в тактиката на опозиционните партии в 106-те избирателни района в идните седмици, защото е показала, че ФИДЕС може да бъде победена на изборите на 8 април с подкрепата на националистическата партия Йоббик.
 
В понеделник социалистите, които са най-силната лява опозиционна партия, заявиха, че са готови да разширят сътрудничеството.
 
"Нашата задача е да разширим съюза, ако е възможно, откъм страната на демократичната опозиция", каза на пресконференция социалистическият кандидат за министър-председател Гергей Карачон.
 
Но той заяви, че не вижда възможност за структурирано сътрудничество с Йоббик. Бившата крайнодясна партия Йоббик се опитва да привлече избиратели, изграждайки си по-умерен, центристки образ.
 
Карачон обаче призова Йоббик да оттегли кандидатите си на местата, където някой независим кандидат има по-добри шансове - точно както го сториха социалистите, каза той.
Лидерът на Йоббик Габор Вона заяви, че междинните избори са били повратен момент.
 
"Това изпраща послание, че ФИДЕС може да бъде победена във всяка част на страната", каза той във видеоклип на уебсайта на Йоббик.
 
Съпредседателят на зелената либерална партия "Политиката може да бъде различна" Акош Хадхаз заяви за Ройтерс, че миналата седмица партията е решила да започне преговори със социалистите и Йоббик за това как да се подходи към избирателните райони.
 
"Няма да правя други коментари, докато преговорите не дадат плод. "Политиката може да бъде различна" е готова за компромис, доколкото се поддържат нашите принципи. Резултатът в Ходмезьовашархей показва това, което твърдим от дълго време: само достоен за доверие кандидат заслужава нашата подкрепа."
 
ЗАПОЧВА ЛИ НОВА ИГРА?
 
Орбан многократно се конфронтира с Европейската комисия заради реформи, засягащи съдебната система и медиите, които според критиците насочват Унгария към авторитаризъм, а по-наскоро заради отхвърляната от него миграционна политика на ЕС.
 
Според най-новото проучване на института "Завеч рисърч" през февруари ФИДЕС е имала 32 процента подкрепа, Йоббик - 11, социалистите - 9, а 34 процента от избирателите са се колебаели.
Директорът на изследователския институт "Политикал капитал" Петер Креко каза, че изборите през уикенда са изпратили силно послание както към опозицията, така и към ФИДЕС.
 
"Това дойде навреме за опозицията, за да я подтикне към сътрудничество, ако иска . . . а дойде навреме и за ФИДЕС, за да я подтикне да коригира кампанията си", каза той.
 
"То показа, че има не само математически, но и политически шанс да бъде победена ФИДЕС."
 
Евентуален широк опозиционен съюз може да прекрои предизборната карта в 106-те избирателни района на Унгария. Сега обаче опозицията е изправена пред нарастващо и внезапно предизвикателство, тъй като заради разпокъсаността ще бъде трудно да се постигне съгласуваност за кандидатите.
 
"Отсега нататък опозицията може да вярва . . . че вече не играе старата игра, при която няма шанс за победа, а че започва нова игра, при която положението ѝ не е безнадеждно, стига да прилага умна тактика", написа в своя блог политическият анализатор Габор Торок.
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа