Унгарската опозиция се стяга за нови протести след коледните празници

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

В шестия си ден уличните демонстрации срещу неотдавнашните промени в трудовия кодекс в Унгария изглеждаха затихващи, но опозиционните депутати се зарекоха вчера, след прекъсване по Коледа, да търсят законови и парламентарни способи да попречат на плановете на правителството, предаде Асошиейтед прес.

Между 150 и 200 души се събраха снощи пред сградата на парламента в Будапеща, докато ден по-рано имаше 2000, които влязоха в сблъсъци с полицията в сградата на държавната телевизия MTVA.

Опозиционен депутат беше откаран в болница в понеделник, след стълкновение с охраната на MTVA; изследванията показаха, че той има вътрешни натъртвания, но няма счупени кости. Трима други се оплакаха от грубо отношение. Тимя Сабо, депутатка от левоцентристката партия "Диалог в името на Унгария", каза, че опозицията остава ангажирана да се бори с инициираните от правителството промени в законите за извънредния труд.

"Планираме акции на гражданско неподчинение, пътни блокади заедно с профсъюзите и по-нататъшни демонстрации", каза Сабо пред чужди журналисти.

Тя отказа да съобщи подробности, като изтъкна както нуждата от координация, така и запазване на "елемента на изненада".

Дясното правителство на премиера Виктор Орбан, който спечели трети последователен мандат на парламентарните избори през април, каза, че замисълът на правилата за извънредния труд е да се облекчи острият недостиг на работна ръка и да даде на работниците възможност да печелят повече.

Правителството каза, че извънредният труд ще е по желание на работещите.

Според критиците обаче, на практика промените отварят път към упражняване на принуда върху работниците в промишления сектор, чиито права са ограничени от десетилетия.

"Според текста на закона, трябва да има съгласие между работодателя и работника. Но всъщност, унгарските работници са толкова уязвими пред работодателите, че никой няма да посмее да каже, че не иска да работи извънредно", каза Сабо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа