Унгарската опозиция се стяга за нови протести след коледните празници

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

В шестия си ден уличните демонстрации срещу неотдавнашните промени в трудовия кодекс в Унгария изглеждаха затихващи, но опозиционните депутати се зарекоха вчера, след прекъсване по Коледа, да търсят законови и парламентарни способи да попречат на плановете на правителството, предаде Асошиейтед прес.

Между 150 и 200 души се събраха снощи пред сградата на парламента в Будапеща, докато ден по-рано имаше 2000, които влязоха в сблъсъци с полицията в сградата на държавната телевизия MTVA.

Опозиционен депутат беше откаран в болница в понеделник, след стълкновение с охраната на MTVA; изследванията показаха, че той има вътрешни натъртвания, но няма счупени кости. Трима други се оплакаха от грубо отношение. Тимя Сабо, депутатка от левоцентристката партия "Диалог в името на Унгария", каза, че опозицията остава ангажирана да се бори с инициираните от правителството промени в законите за извънредния труд.

"Планираме акции на гражданско неподчинение, пътни блокади заедно с профсъюзите и по-нататъшни демонстрации", каза Сабо пред чужди журналисти.

Тя отказа да съобщи подробности, като изтъкна както нуждата от координация, така и запазване на "елемента на изненада".

Фокус на протестите беше закон, който позволява на работодателите да изискват до 400 часа извънреден труд годишно от наетите от тях лица, като така потенциално се връща шестдневната работна седмица, докато възнагражденията може да се изплащат със забавяне до три години.

Дясното правителство на премиера Виктор Орбан, който спечели трети последователен мандат на парламентарните избори през април, каза, че замисълът на правилата за извънредния труд е да се облекчи острият недостиг на работна ръка и да даде на работниците възможност да печелят повече.

Правителството каза, че извънредният труд ще е по желание на работещите.

Според критиците обаче, на практика промените отварят път към упражняване на принуда върху работниците в промишления сектор, чиито права са ограничени от десетилетия.

"Според текста на закона, трябва да има съгласие между работодателя и работника. Но всъщност, унгарските работници са толкова уязвими пред работодателите, че никой няма да посмее да каже, че не иска да работи извънредно", каза Сабо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа