Унгарската управляваща партия ФИДЕС напусна Европейската народна партия

Виктор Орбан

Унгарската управляваща дясна партия ФИДЕС излезе от консервативната Европейска народна партия (ЕНП), предаде Ройтерс, като се позова на писмо, публикувано в Туитър от заместник-председателката на ФИДЕС Каталин Новак.

"Време е да кажем довиждане", написа Новак - държавен секретар, отговарящ за семейството - в поста си към писмото за прекратяване на членството от международния секретариат на ФИДЕС, посочва Франс прес. "Уведомяваме председателството на Европейската народна партия, че ФИДЕС не желае повече да бъде неин член и напуска", се казва в писмото.

Преди две седмици ФИДЕС напусна групата на ЕНП в Европарламента след години на конфронтация. С днешната стъпка националистическата партия скъсва окончателно с най-голямото политическо семейство в ЕС, обединяващо европейски десни формации. Част от членовете на ЕНП отдавна настояваха за изключване на ФИДЕС заради противопоставянето на водача ѝ - премиера Виктор Орбан, на Брюксел и предприети от правителството му действия, които се смята, че накърняват основни права.

В началото на март партията на Орбан излезе от групата на ЕНП в Европарламента, критикувайки планирана реформа в устава. Промяната във вътрешните правила цели да се позволи прекъсване на членството и дори изключване вече на цели делегации, а не само на отделни евродепутати.

Предстои среща на ЕНП, на която формацията ще трябва да вземе решение относно изключването на ФИДЕС, за което настоява председателят на ЕНП - полякът Доналд Туск, и 13 партии около твърдо ядро, съставено от страните от Бенелюкс и скандинавски страни. Предишни опити за изключване бяха неуспешни заради несъгласието на християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел. Днес Туск реагира на съобщението на унгарската партия с туита "ФИДЕС отдавна напусна християндемокрацията. Истината е, че го направи още преди много години", предаде Асошиейтед прес.

От март 2019 г. членството на ФИДЕС в ЕНП бе преустановено за неопределено време.

Унгарският премиер иска да създаде нова европейска десница въз основа на своите ценности заедно с полски формации и италианския националист Матео Салвини. "Трябва да съществува политическо семейство за хора като нас, които закрилят семейството, бранят родината си, разсъждават повече в категориите на сътрудничеството между национални държави, а не на европейска империя", заяви неотдавна Орбан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?