Унгарската "Йоббик" очаква по-голяма изборна подкрепа, след като изостави крайнодесните позиции

Председателят на "Йоббик" Габор Вона

Унгарската партия "Йоббик", известна преди със ксенофобските си и антисемитски виждания, залага на това, че ориентацията ѝ към центъра ще ѝ спечели повече гласове на изборите следващия месец и ще ѝ позволи да се превърне в основен противник на премиера Виктор Орбан.

Докато "Йоббик" постепенно се отказва от крайнодесните си позиции за Европа, имиграцията и по други въпроси, управляващата партия ФИДЕС на Орбан прави остър завой надясно с изказвания, че Унгария трябва да запази "етническата си хомогенност" и сравняване на Евросъюза със Съветския съюз.

На власт от 2010 г., ФИДЕС продължава да води със значителна преднина в допитванията, но милиони унгарци все още не са решили кого да подкрепят на изборите на 8 април и умереният нов тон на "Йоббик" привлича много гласоподаватели.

"Това (промяната) повече ми допада. Сега повече харесвам партията, отколкото когато я подиграваха, че е нацистка", казва 60-годишният привърженик на "Йоббик" Дежо Борбаш от град Надканижа в Западна Унгария.

В Надканижа, както и в много други избирателни райони в страната, кандидатът на "Йоббик" е в изравнени позиции с титуляра от ФИДЕС.

Председателят на "Йоббик" Габор Вона излъчваше увереност на митинг в Будапеща неотдавна.

"Не се страхуваме от Орбан. Досегашният премиер ще бъде запратен в тъмните страници на историята. След 8 април той ще падне от власт", заяви Вона.

Социологическите проучвания сега нареждат "Йоббик" на втора позиция с 12-14 процента подкрепа, при около 30 процента за ФИДЕС, но според някои социологически агенции подкрепата за ФИДЕС може да е преувеличена, тъй като някои унгарци избягват да изразяват публично несъгласието си с нея.

"Очаквам "Йоббик" да постигне изненадващ резултат в сравнение с допитванията, с много по-силен, по-добър резултат на изборите", каза Тамаш Борош, политически анализатор в мозъчния тръст "Полиси солушънс".

"Това не означава, че те ще спечелят изборите или че управлението ще бъде сменено, но "Йоббик" видимо ще стане най-голямата опозиционна сила далеч пред останалите", отбеляза той.

В момента "Йоббик" разполага с 24 депутати в 199-членния парламент, при 131 на ФИДЕС и 28 социалисти. Социалистите в последните месеци са в отстъпление и се очаква да изгубят места.

Според Борош "Йоббик" би могла да привлече много от колебаещите се избиратели, които представляват около една трета от елекстората. Някои може да не признават в допитванията че подкрепят "Йоббик", заради твърдолинейното минало на партията, казват анализатори.

Промяна в отношението

 

"Йоббик" засили атаките си срещу официалната корупция и връзкарските назначения, призовава за повече усилия за преодоляване на социалното неравенство в Унгария и за спиране на масовата миграция на унгарски работници към по-богатите страни в Западна Европа.

При управлението на Орбан годишният икономически растеж в последните години отново е около 4 процента, но ЕС и правозащитни организации обвиняват премиера в подкопаване на медийните свободи и независимостта на съдебната система, насочване на Унгария към авторитаритаризъм.

По ирония ФИДЕС днес звучи до голяма степен като някогашната "Йоббик" с ожесточените си критики към ЕС и имиграцията.

Висшият политик от "Йоббик" Мартон Дьондьоши каза, че е ужасен от това, че ФИДЕС е възприела елементи от някогашната програма на партията му и ги е довела до крайност.

Той нарече демонизирането на родения в Унгария милиардер филантроп Джордж Сорос от Орбан "откачено". Орбан обвини Сорос, че се опитва да залее Европа с мигранти мюсюлмани - обвинение, коeто бизнесменът категорично отрича.

"Може да си против много неща, които Джордж Сорос подкрепя, включително либералната идеология или либерално-социалната теория, но не може да водиш такава ненавистническа кампания срещу отделен човек или идеология", каза Дьондьоши.

Подобно на партията си, Дьондьоши - приветлив бизнесмен, получил образованието си в Ирландия - е изминал дълъг път в последните няколко години. През 2012 г. той предизвика възмущение, като призова да се състави списък на депутатите с еврейски произход, но впоследствие каза, че не се бил изразил достатъчно ясно и че сега смята подобна риторика за опасна.


"Това са първите избори, когато можем да подложим цялата нова стратегия и парадигма на тази партия на реална проверка. Това е огромна проверка за "Йоббик", призна политикът.

Дьондьоши каза, че "Йоббик" се фокусира върху "Топ 40" избирателни района, всички те - извън Будапеща и предимно в селските области, давайки възможност на леви и зелени кандидати да хвърлят енергията си в лишаването на ФИДЕС от депутатски места в градските райони.

Той прогнозира, че партията му може да спечели до 100 места в новия парламент - твърде висока летва според политическия анализатор Борош, който каза обаче, че при все това "Йоббик" би могла да продължи да набира подкрепа и в бъдеще да се превърне в съперник за властта.

Председателят на "Йоббик" Габор Вона изключи каквато и да било бъдеща коалиция както с ФИДЕС, така и със социалистите, но наред с това даде знак, че може да си сътрудничи с по-малки партии като либералното младежко Движение "Моментум" или зелената партия ЛМП ("Лехет маш а политика", което се превежда като "Политиката може да бъде различна").

Изборната надпревара беше разтърсена миналия месец от междинни избори, на които един новак в политиката, подкрепен от цялата опозиция, победи с лекота кандидата на ФИДЕС за кмет на град Ходмезьовашархей - бастион на партията на Орбан.

"Има технически възможности да бием ФИДЕС и на националните избори. Само трябва да намерим начин да го направим", каза Дьондьоши.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа