Унгарски философ върна почетна докторска степен, за да избегне връзка с Путин

Михай Вайда

Унгарският философ Михай Вайда заяви, че е върнал почетната си докторска степен на университета в Дебрецен, защото учебното заведение е присъдило почетно звание и на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

"Не искам да бъда свързван по никакъв начин с институция, която е обявила Владимир Путин за почетен гражданин", заяви 82-годишният философ във Фейсбук.

В края на миналия месец университетът в Дебрецен, втория по големина унгарски град, обяви, че възнамерява да удостои руския президент с титлата "почетен гражданин" (Civis Honoris Causa)"в знак на признание за важната роля, която Русия и Унгария придават на Дебреценския университет в модернизацията на АЕЦ "Пакш". В това учебно заведение ще се подготвят специалисти за работа в новите ѝ блокове.

Путин посети Будапеща миналата седмица, за да открие световното първенство по джудо като почетен председател на Международната федерация по джудо. Поради ограниченото време в програмата му, той не получи официално университетската награда.

Вайда е интелектуалец с леви възгледи, който беше известен дисидент по време на комунистическото управление на Унгария. След като му е било забранено да работи в Будапеща, той е чел лекции в Германия, САЩ и Канада. През 1989 г. той беше реабилитиран, а през 2002 г. беше приет за член на Унгарската академия на науките.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?