Унгарски шаран подля вода на българския за Никулден

Вносната риба на двойно по-ниски цени от родната

Унгарски шаран подля вода на българския за Никулден

Никулден е. Магазините за хранителни стоки и пазарите в столицата са пълни с риба. Новото тази година е, че вносен шаран предимно от Унгария, подля вода на българския. Килограм от вносната риба се продава на близо двойно по-ниска цена в моловете от родния шаран, твърдят български търговци пред Mediapol. Според тях причината е, че в Унгария рибарите получават дотация от едно евро на килограм от европейските фондове.

Търговските вериги тази година привлякоха клиентите с по-тънки портфейли с шарани за по-малко от 4 лева за килограм. Цената е дъмпингова, защото родните производители продават на цени от 5.80 до 6.80 лв., според големината на шарана, на търговците в магазините.

Разходка из софийските пазари показва, че шараните се продават на цени от 5.20 лева за килограм за екземпляри с тегло около 0.5 – 0.7 кг до 7 лева за килограм риби тежки около 4 – 5 кила.

Сьомгата се подава по 13.70 за килограм, борбунът - по 8 лева, попчетата - по 6 лева.

Цената на пресния паламуд с "бистър" поглед е 14.90 лева, на белия амур - 7 лева, на сома - 10.50 лева, на щуката между 9.80 - 11 лева за килограм. Скумрията се продава между 5 и 6.80 лева, пъстървата по - 9.80 лева, а чернокопа - по 12 лева, предаде БТА.

На метри от сергиите с риба на Женския пазар в София без никаква опашка може да се купи пилешко бутче на цена 3.50 лева за килограм, македонска наденица по 4.80 лв/кг и пушени кренвирши по 4.30 лв./кг. На промоция се тъгува и "млечно телешко" месо по 7.50 лева за килограм.

Съвсем наблизо се продават и чудесни на пръв поглед кебапчета по 40 стотинки бройката, както и бяло като тебешир краве сирене по 4.80 лева за килограм. Който предпочита гъби, може да си купи кладница по 2.50 лева за половин килограм и 1.40 лева за половин килограм

печурки.

Най-продавана стока на пазара си остават цигарите без бандерол - и "женските", и "мъжките" са по 2.50 лева кутията. Продавачите на акцизната стока са на всяка крачка и съвсем не се притесняват от полицаите, които пък сигурно не са и чували за това място.

На пазара се продава ракия по 6 лева за литър и "домашно" червено вино - по 2 лева за литър,

естествено без никакви бележки и платени налози.

Споделяне

Още от Бизнес