Унгарски учители: Няма да преподаваме фашизъм

Протести срещу новия учебен план, който насърчава националистическа идеология

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Синдикат на унгарските учители протестира срещу новия учебен план с аргумента, че той е бил изготвен от управляващата партия ФИДЕС с цел насърчаване на нейния националистически дневен ред и намаляване на свободата в средите на образованието и на науката, предаде Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан, който е лидер на ФИДЕС, често пъти бе подложен на критики от ЕС и от правозащитни групи заради политиката си, която, според тях, вреди на демокрацията и на върховенството на закона.

В образователната сфера Орбан ограничи свободата на Унгарската академия на науките и принуди Централноевропейския университет да напусне страната.

Министерството на човешките ресурси обяви миналия петък новия национален учебен план, в който детайлно се уточнява какво ще се изучава в началното училище и гимназиите. Синдикатът Демократичен съюз на учителите призова за протести срещу промените в плана, който сега е заложен в закон. В негово изявление се казва, че е проблематично, когато образователната рамка се базира на идеология вместо на професионални принципи. Синдикатът призовава законът да бъде оттеглен.

Преподавателите по история и литература публикуваха отделно изявление, в което казват, че новият план ще фаворизира националистически автори и идеи. Така например в програмата по литература сред 10-те най-значими унгарски автори фигурира Ференц Херцег, който е бил поддръжник на италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини. Не се споменава изобщо единственият унгарски носител на Нобелова награда Имре Кертес, отличен с нея през 2002 г. за творбите си за преживяното от хората през Холокоста.

Според критици на плана той не оставя свобода на мислене, а диктува какво трябва да се мисли.

Говорител на унгарското правителство каза, че този учебен план е подготвен от най-добрите унгарски експерти след дискусии с професионалисти.

Унгарският министър на човешките ресурси Миклош Каслер каза, че планът се е нуждаел от промяна и адаптиране. Той каза, че идните поколения ще учат според план, който се основава на ценности и показва кои са европейските и унгарските ценности.

Учителски протести вече започнаха в социалните медии, където под хаштаг срещу плана се публикуват най-различни лозунги като например: "Няма да преподаваме фашизъм".

Споделяне

Още от Европа