Унгарски журналисти поискаха достъп до Covid- отделенията

Правителството пуска само държавни медии в болниците, на медиците е забранено да говорят публично

Сн.: ECPMF

Близо 30 медии в Унгария излязоха в сряда с отворено писмо до правителството, настоявайки за по-голяма прозрачност и достъп до болниците на журналистите, които отразяват коронавирусната пандемия.

В момента само унгарските държавни медии са допускани вътре в Covid- отделенията. Журналистите се оплакват, че правителственото нареждане, което забранява на медицинския персонал да говори с репортери, прави невъзможно да се отразява влошаващата се ситуация вътре в болниците, а това създава фалшива картина за сериозността на ситуацията, предаде АП.

"На лекарите и сестрите не е позволено да говорят публично, докато в същото време представители на медиите не са допускани в болниците, така че ние не сме в състояние да отразяваме какво се случва там", се казва в писмото.

То е изпратено от името на 28 медии, настояващи журналистите да получат достъп и да могат да отразяват състоянието на Covid-отделенията, а медицинският персонал, на когото сега с министерска заповед е забранено да говорят, да могат да дават интервюта.

"Доколкото хората са лишени от тази информация...мнозина все още подценяват опасността от пандемията и не спазват предпазни мерки, което води до увеличаване на заболелите и по този начин до изостряне на пандемията", заявяват 28-те медии.

Виктория Сердулт, репортер в онлайн изданието HVG, което е подписало писмото, коментира пред Асошиейтед прес, че достъпът до такава информация е "базисно право за всички", а освен това може да има значение за спасяване на животи.

"Нашата работа не е да създаваме паника, но липсата на информация може да има сериозни последствия", казва репортерката.

Опустошителният ръст на хоспитализираните и на смъртните случаи, свързани с Covid, поставя болниците в Унгария под невероятен натиск. Като пропорция на населението, в момента в Унгария са хоспитализирани повече Covid-пациенти отколкото във всяка друга страна от ЕС, с изключение на България.

Броят на починалите за последното денонощие (към 31 март) достигна рекордните 302-ма души.

Медиите освен това искат да бъдат включени персонално или дигитално във виртуалните пресбрифинги на тамошния оперативен щаб, който, според недоволните журналисти, предварително си избира въпросите, на които да отговоря, а след това не могат да се задават уточняващи въпроси.

"За мен е непонятно защо не въведат система, която да направи възможно журналистите да участват в събитията онлайн", казва Сердулт.

Правителственият говорител Золтан Ковач избра да даде отговор на писмото във Фейсбук. "Ние би трябвало да лекуваме (пациентите) в болниците, вместо да използваме камери", написа той и окачестви недоволните медии като леви, обвинявайки ги, че разпространяват фалшиви новини и "дискредитират здравната система".

Независимо от влошаващата се епидемична ситуация в Унгария, страната провежда една от най-успешните в Европа ваксинационни програми. Броят на ваксинираните вече надхвърли 2 милиона души във вторник, което прави 20% от населението. Унгария е с най-високия темп на ваксинации в ЕС на глава от населението, по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Унгарският външен министър съобщи в сряда, че снощи е пристигнала още една пратка с четвърт милион дози от руската ваксина "Спутник".

Съветът на Европа пак надигна глас за свободата на медиите в Унгария

"Крайно време е Унгария да възстанови свободата на медиите", заяви във вторник комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович, цитирана от Франс прес.

"Комбинираният ефект на политически контролиран медиен надзор и намеси на държавата, изкривяващи реалността на пазара подкопаха плурализма и свободата на изразяване в медиите в Унгария", подчерта Миятович в меморандум.

Според Съвета на Европа властите на страната, ръководена от премиера Виктор Орбан, системно нападат правозащитници и разследващи журналисти. Всичко това има за цел "да изпрати едно ясно послание: че ще има ответни мерки за всякаква форма на критика на правителството", отбелязва се в меморандума.

Освен това Унгария пренебрегва решенията на международни съдилища, което показва, че правителството няма никакво намерение да спазва закона, "необходимо предварително условие за свободата на словото", подчертава Миятович.

С настъпването на здравната криза, ситуацията "се влоши още повече през 2020 г. поради наложените последователно извънредни правила".

За да се коригират тези проблеми, Миятович призовава Унгария да промени закона, като разпредели прекомерните правомощия на председателя на медийния орган между няколко автономни организации. Освен това Будапеща трябва да спазва закона и европейските стандарти за медиен плурализъм. Властите трябва и да осъдят насочената срещу журналисти реч на омразата и да прекратят своите кампании за дезинформация срещу правозащитниците и критикуващите правителството.

И на последно място, Миятович подчертава необходимостта от свободен политически дебат преди парламентарните избори през 2022 г., на които всички кандидати трябва да бъдат третирани еднакво, особено по отношение на медийното им отразяване.

Отношенията между европейските институции и премиера Орбан, защитаващ националния суверенитет срещу наднационалните организации, са обтегнати от повече от десетилетие. Европа вече неведнъж е порицавала Унгария за свободата на медиите, припомня АФП.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?