Унгарските депутати приеха закона срещу създадения от Сорос университет

Унгарските депутати приеха закона срещу създадения от Сорос университет

Унгарският парламент прие породил полемика закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес.

Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против - 38 депутати.

Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация.

Орбан, който открито изразява възхищението си към руския президент Владимир Путин, обвини това учебно заведение в нарушения на унгарското законодателство.

Заплахите от закриване, тегнещи над университета, породиха голямо протестно движение в последните дни. Над 900 университетски специалисти от целия свят, сред които 18 лауреати на Нобеловата награда за мир, подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона. Вашингтон отправи същото искане.

В неделя около 10 000 души протестираха в Будапеща в подкрепа на университета. Нов митинг е предвиден за по-късно днес.

Централноевропейският университет твърди, че в него са се записали 1800 студенти от 100 страни. Той е сред 100-те най-добри учебни заведения в света в категорията политически науки според класация на британската компания за оценяване в областта на образованието "Куакарели Саймъндс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?