Унгарските избиратели в чужбина са от ключово значение за Орбан

Виктор Орбан

Унгарците, живеещи в чужбина, са обект на засилено внимание от премиера Виктор Орбан, който се стреми да им угажда. Те са спечелен електорат за неговата партия ФИДЕС и гласовете им може да се окажат от решаващо значение на парламентарните избори на 8 април, пише агенция Франс прес.

Многократни посещения на място, писма, подканващи тези етнически унгарци да се запишат в избирателните списъци: лидерът с националистически уклон, борещ се за трети пореден мандат, не пести никакви усилия, за да си осигури тези гласове, 95 от които преди четири години бяха в негова подкрепа.


Около 2 милиона унгарци живеят извън границите на Унгария в резултат на разделянето на страната през 1920 г. с Трианонския договор, наложен след поражението на Австро-Унгария през Първата световна война.

Чувството за етническа принадлежност в тази диаспора остава живо, както показва атмосферата на футболния стадион в Дунайска Стреда, на принадлежащия днес на Словакия дунавски бряг.

Скандирания на унгарски, знамена с цветовете на Велика Унгария: "Нашата родина е Унгария", обяснява Габор Рач, жител на града с 23 000 жители.

След връщането си на власт през 2010 г. Орбан незабавно усети ползата, която може да извлече от тези потенциални избиратели. Той прокара един след друг два закона, даващи на тези малцинства унгарско гражданство - и право да гласуват, включително по пощата.

Успешен ход

Макар че Словакия, където живеят половин милион етнически унгарци, отвърна веднага, забранявайки получаването на второ гражданство, над един милион унгарци поискаха унгарски паспорт, особено в Румъния, където живее повече от половината унгарска диаспора.

Този ход, придружаван от финансиране на училища и унгарскоезични институции в съседните страни, се оказа повече от печеливш за партия ФИДЕС.

"Орбан говори в национални и етнически категории, което привлича унгарците, живеещи от другата страна на границата", подчертава пред АФП Нандор Барди, историк в Академията на науките в Будапеща. Освен това по този начин ФИДЕС изпревари своят основен конкурент, крайнодясната партия Йоббик, посочва той.

Разширяването на правото на глас на диаспората обаче беше подложено на остри критики от лявата опозиция, която смята, че само тези от новите граждани, които плащат данъци в Унгария, трябва да имат право да гласуват.

Позиция, която беше официално отхвърлена от Агота Цинейе, 30-годишна избирателка на ФИДЕС от унгарското малцинство в румънския град Клуж-Напока. "Като граждани, трябва да имаме същите права като в Унгария, дори да не плащаме данъци", подчертава тя.

Диаспора - да, емигранти - не

Опозицията посочва, че парадоксално, унгарците, родени в Унгария и живеещи в чужбина, не могат да гласуват по пощата.

"Правителството може лесно да даде правото на гласуване по пощата на емигрантите. За осем години обаче то не го направи, защото това са точно хората, на които се е наложило да напуснат Унгария заради неговата политика", възмущава се Миклош Хайнал, говорител на новата центристко-либерална партия Движение "Моментум".

През 2014 г. обаче избирателната активност на диаспората остана под надеждите на правителството.

"Орбан очакваше, че един милион нови притежатели на паспорти ще се трансформират в един милион признателни избиратели, но това не се случи", отбелязва Роберт Ласло, анализатор в института "Политически капитал" в Будапеща.

130-те хиляди гласа на диаспората, при общ брой малко над 5 милиона, позволиха обаче на ФИДЕС да получи депутатското място, от което Орбан се нуждаеше, за да запази благоприятното за него квалифицирано мнозинство от две трети от депутатските места в парламента.

За четири години броят на унгарците от диаспората, които са се записали в избирателните списъци, се удвои и според прогнозите се очаква най-малко 250 000 от тях да участват в изборите следващия месец.

"Все едно внезапно се е появил нов град пълен с избиратели на ФИДЕС", отбеляза на независимия унгарски сайт "24" коментаторът Йожеф Шпирк.

Контингент, който според анализаторите може да се окаже много ценен след "предупредителния изстрел", който беше за ФИДЕС изненадващата загуба на един от нейните бастиони, град Ходмезьовашархей, на местните избори миналия месец.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?