Унгарските власти изгониха двама британски политици от крайната десница

Унгарските власти изгониха двама британски политици от крайната десница

Унгарското министерство на вътрешните работи съобщи, че е изгонило от страната двама британски политици от крайната десница, Ник Грифин и Джеймс Досън. Това станало, след като те били определени за заплаха за националната сигурност, предаде ДПА.

Двамата често са посещавали Унгария и са хвалели твърдата позиция на властите ѝ по отношение на имигрантите. През март те организираха в Будапеща конференция против милиардера Джордж Сорос.

Грифин е бивш лидер на Британската национална партия (БНП) и беше европейски депутат от 2009 г. до изключването си от партията през 2014 г.

Досън, на когото преди няколко дни било наредено да напусне Унгария, е бивш член на Ордена на оранжистите и бивш член на БНП. През 2011 г. той основа определяната като екстремистка партия "Великобритания на първо място".

Унгарският всекидневник "Модяр наранч" написа, че британците били изгонени по препоръка на държавната служба за борба с тероризма (ТЕК), която ги оценила като риск за националната сигурност.

В миналото Досън бе обявил намерение да се установи в Унгария, чийто премиер Виктор Орбан се очерта като лидер на крилото, което по време на миграционната криза 2015-2016 г. искаше да бъдат затворени границите на ЕС за бежанци и мигранти.

Споделяне

Още от Европа