Унгарският авиопревозвач Malev спря полетите

Засегнатите от мярката пътници ще имат право да си искат парите за пропадналия полет

Унгарският авиопревозвач Malev спря полетите

Унгарският национален авиопревозвач "Малев" (Malev) обяви, че спира дейността си поради недостиг на средства, близо месец след като ЕС нареди на компанията да върне правителствената помощ от 130 млн. евро, получена в периода 2007-2010 г.

"В 05.00 часа по Гринуич на 3 февруари след 66 години в бизнеса, Malev спира да лети", обявиха от компанията в комюнике на сайта си.

Причината за колапса на превозвача е внезапната загуба на ликвидност, дошла вследствие на молбите за ускорено погасяване на кредитите, уточни изпълнителният директор Лоран Лимбургер.

Малев е изправена пред финансови затруднения от години. В началото на 2012 г. Европейската комисия нареди Унгария да си върне милиони евро държавна помощ за авиокомпанията, тъй като тя е била отпусната в разрез с правилата за конкуренцията в ЕС. След това решение Будапеща спря всякакви финансови помощи за Малев.

Malev извършва 40% от трафика на столичното летище в Унгария. За днес са отменени 64 полета на компанията от Будапеща.

Според сайта на летище София полетът за Будапеща на Malev днес следобед е анулиран.

Министър-председателят Виктор Орбан заяви в петък, че до решението за "приземяване" на Malev се е стигнало след като на два нейни самолета не е било да излетят от Тел Авив и от Ирландия заради дълговете на компанията.

Орбан смята, че страната може да има национална авиокомпания, ако успее да намери желаещи да вложат пари в нея инвеститори.

"Болезнено е... Опитахме да запазим дейността на Malev колкото може по-дълго, но повече не можем да го правим, тъй като бихме загубили нашите самолети, задържани в чужбина. Бяхме принудени да спрем", каза Орбан, цитиран от Ройтерс.

Според него рестартирането на компанията не е невъзможно. "Ако успеем да изчистим наследения от миналото товар, все още би могло да има унгарска национална авиокомпания", каза Орбан.

Malev има флотилия от 22 взети на лизинг самолети и около 2600 служители. Компанията осигурява 40% от годишните приходи на международното летище на Будапеща. След провала на опитите за приватизация през 2010 година Унгария изкупи обратно 95 процента от акциите. Останалите 5% са собственост на група инвеститори.

Правителството миналата година проведе серия от преговори с китайски превозвач за сключване на сделка за сътрудничество с унгарската компания, но те не доведоха до нищо.

Спирането на Malev идва във важен за Будапеща момент, когато правителството се опитва да започне нови преговори с Международния валутен фон и Европейския съюз за финансова помощ, която да предотврати изпадането в неплатежоспособност и да възстанови доверието на пазарите.

Засегнатите пътници могат да ползват друга компания и да искат възстановяване на парите

Българските граждани, потърпевши от спирането на авиокомпания Malev, могат да се обърнат за съдействие към Консулската служба на посолството на България в Будапеща на телефони + 36 1 322 08 24, + 36 1 322 08 36 и +36 1342 37 38, съобщиха от Министерството на външните работи. Адресът на посолството в Будапеща е 1062, бул. "Андраши" 115.

В момента на практика фалиралият авиопревозвач води преговори с други превозвачи, за да могат 3700-те ѝ пътници, останали на летището в унгарската столица, да бъдат транспортирани по планираните дестинации.

Генералният директор на авиокомпанията е информирал, че пътниците, които имат билет за петък с или за следващите три дни, следва да се обърнат към гишетата за обслужване на клиенти на Malev.

Пътници с билети за идните месеци трябва да подадат иск за възстановяване на средства към авиокомпанията.

Пътници, останали в чужбина, могат да купят билет за дестинацията си от друга авиокомпания, позовавайки се на фалита на Malev. Фактурите за такъв закупен билет трябва да се представят и на Malev след пристигането.

Дружеството за защита на потребителите в Унгария е поело ангажимент да представлява правата на пътниците. На електронния адрес на организацията [email protected] те могат да пращат исканията със съответните данни (име, билет, цена). Телефоните на "Малев" са +36-40-212121 и +36-802-1111.

Нискотарифната “Уиз Ер” (Wizz Air) ще предостави специален спасителен пакет на пътниците по направление София - Будапеща, засегнати от прекратените полети на “Малев”, съобщиха от авиокомпанията.

Пътниците, които имат валиден електронен билет от “Малев” за пътуване между 3 февруари 2012 и 24 март 2012 могат да се обадят в кол центъра на “Уиз Ер” +36 1 358 6565 и да се възползват от цената 9900 форинта (33.91 евро) (в една посока, с всичко включено). Броят на местата е ограничен и полетите трябва да бъдат презаверени до 18 ч. на 13 февруари 2012.

Пътниците трябва да имат валиден електронен билет с номер, който да съобщят чрез обаждане в кол центъра на “Уиз Ер”, за да бъде извършена презаверка на тяхното пътуване. Те трябва да представят отпечатано копие на техния оригинален електронен билет от “Малев” (в допълнение към маршрута на “Уиз Ер”), докато се чекират за техния “Уиз Ер”- полет. На пътници без електронен билет от “Малев” няма да бъде разрешено да пътуват.

Допълнителни такси ще се начисляват за допълнителни услуги като чекиране на багаж, приоритетно качване на борда и т.н. На wizzair.com може да се провери информацията, както и детайлите за размера на багажа и съответните ограничения.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?