Унгарският форинт с рязък спад спрямо еврото

Курсът на унгарския форинт слезе рекордно ниско спрямо еврото, съобщи "Блумбърг". На търговете на 4 януари в Будапеща едно евро се разменяше за 319.4 форинта или с един процент по-ниско спрямо предния ден.

Форинтът се понижи на фона на слуховете, че преговорите, които Унгария води с Международния валутен фонд за предоставяне на кредит от 15-20 млрд. евро, може да бъдат отложени.

Друго следствие от слуховете за прекъсване на проговорите стана резкият ръст на лихвите по държавните облигации. Десетгодишните книжа се търгуват в момента при годишна доходност от 10.58%.

През ноември Унгария се обърна за финансова помощ към МВФ, разчитайки да получи кредит за срок от 3-4 години. Това стана заради сложната ситуация на финансовите пазари, която не позволява на Будапеща самостоятелно да рефинансира дълга си, който достигна в края на 2011 г. 85% от БВП.

Очакванията бяха, че решението за отделянето на средствата ще бъде взето в началото на 2012 г.

Преди три години Унгария стана първата страна в ЕС, която получи международна финансова помощ. МВФ отдели за нея кредит в рекордния размер за този момент от 15.7 млрд. долара. През 2010 г. Будапеща се отказа да взема допълнителни кредити, като се мотивира със стабилизирането на държавните финанси.

Споделяне

Още от Бизнес