Унгарският конституционен съд обяви част от избирателната реформа за невалидна

Конституционният съд на Унгария обяви днес част от реформата на изборното законодателство за невалидна, предаде Франс прес. Съдът определи новото изискване гласоподавателите да се регистрират най-късно две седмици преди изборите за противоконституционно.

Това е нов удар за премиера консерватор Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС, която разполага с мнозинство от две трети в парламента.

За лявата и екологична опозиция, както и за гражданските движения, избирателната реформа, приета на 26 ноември, има за цел да осигури победа на Орбан на следващите парламентарни избори в Унгария, които трябва да бъдат произведени през април 2014 г.

Конституционният съд бе сезиран по въпроса от президента Янош Адер, политически съюзник на премиера, който обаче поиска "успокояващи отговори на безпокойствата за конституционния ред".

Конституционният съд вече отхвърли изискването за предварителна регистрация на избирателите по формални съображения на 28 декември. Днес той обезсили действието на тази законова норма по същество.

Други спорни моменти от избирателната реформа са прекратяването на предизборната кампания 48 часа преди гласуването и забраната за публикуване на проучвания на общественото мнение шест дни преди вота.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?