Унгарският парламент оспорва в съда квотите на ЕС за разселване на мигранти

Виктор Орбан

Унгарският парламент разреши на премиера Виктор Орбан да оспори в съда квотите на ЕС за разселване на бежанци, предаде Франс прес.

Решението бе прието със 141 гласа "за", 41 "против" и един въздържал се. Министърът на правосъдието Ласло Трочани съобщи, че Европейският съд ще бъде сезиран в началото на декември.

В текста на решението се отбелязва, че принципът на квоти за преразпределение "не се съобразява с принципа на субсидиарност и пропуска да даде на националните парламенти възможността да изразят становището си" по този въпрос.

В реч пред унгарския парламент вчера премиерът Виктор Орбан увери, че "докато това правителство диша, няма да има квоти и няма да вземем обратно нито един мигрант".

"Ние ще решаваме кого да допускаме в нашата страна и с кого искаме да живеем", каза той.

Унгария издигна ограда от бодлива тел по границите си със Сърбия и Хърватия и е един от най-твърдите противници на плана на ЕС за разпределяне на 160 000 бежанци. До средата на октомври през нея са преминали транзитно около 400 000 мигранти.

Други източноевропейски държави също се противопоставят на плана за разселване на мигранти. Сред тях е Словакия, която също обяви, че иска да предприеме съдебни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа