Унгарският парламент ще разгледа ускорено проектозакона за висшето образование

Унгарският парламент ще разгледа ускорено проектозакона за висшето образование

Унгарският парламент реши в понеделник да разгледа по ускорена процедура законопроект за висше образование, за който се смята, че е насочен срещу основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, предаде Асошиейтед прес.

След искане, внесено по-рано през деня от вицепремиера Жолт Шемен, дебатите и гласуването на законопроекта ще се състоят още утре.

Унгарският вицепремиер, председател на Християндемократическата народна партия, по-малкия партньор в управляващата коалиция, аргументира искането си "със заинтересоваността на правителството законът да се приеме по-бързо".

Премиерът Виктор Орбан смята родения в Унгария Джордж Сорос за идеологически враг, чийто идеал за "отворено общество" е в разрез с неговите виждания за превръщане на страната в "нелиберална държава", отбелязва Асошиейтед прес.

Централноевропейският университет е основан през 1991 г. и в момента в него се обучават около 1400 студенти от 108 държави.

Държавният департамент на САЩ и представители на научните среди и институции в Унгария и чужбина критикуват закона, който ще доведе до затваряне на висшето учебно заведение.

Нормативният акт предвижда да бъде въведен нов режим за дейността на чуждестранните университети в Унгария, като за няколко от постановките в него се смята, че са пряко насочени срещу Централноевропейския университет.

Според Орбан университетът на Сорос мами и се конкурира по нечестен начин с унгарските висши учебни заведения, тъй като дипломите му се признават както в Унгария, така и в САЩ.

По-рано унгарският премиер обвърза запазването на висшето училище със сключването на двустранно споразумение със Съединените щати, а днес изрази увереност, че двете държави ще постигнат съгласие.

"Добрата воля ще е ръководният принцип за унгарското правителство, а със сигурност и за правителството на САЩ. Затова няма причина за безпокойство от никого", заяви Орбан.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ призова "правителството на Унгария да не предприема никакви законодателни действия, които биха компрометирали дейността и независимостта на Централноевропейския университет".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?