Унгарският премиер е напът да спечели трети последователен мандат

Орбан промени избирателната система и контролира медиите, което прави вероятна победата му на изборите в неделя.

Виктор Орбан
Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист, яростен противник на имиграцията и политик, предизвикващ противоречия - е напът да спечели трети последователен мандат - общо четвърти - на изборите в неделя.
 
Проучванията на общественото мнение засега отреждат първо място на обединението между ФИДЕС на Орбан и Християндемократическата народна партия. Това открива възможността досегашният премиер да разполага с мнозинство от две трети в парламента и с властта да промени конституцията, както направи след изборите през 2010 г.
 
Според унгарските опозиционни партии и критиците на Орбан, министърът-председателят се е възползвал от тази власт през 2013 г., за да прекрои избирателната система в полза на ФИДЕС. Партията спечели изборите година по-късно.
 
Това, в комбинация със силното влияние върху общественото мнение, както благодарение на държавните медии, така и на приятелски към правителството частни медии, позволи на Орбан да се бетонира в управлението и да удължи осемте си последователни години във властта. Той беше премиер и в периода 1998-2002 г. 
 
На първия тур на изборите в неделя резултатът ще се определя по мажоритарната система във всеки избирателен район. Това значи, че опозицията - разпокъсана и наляво, и надясно от ФИДЕС - няма шанс да подкрепи общ кандидат на втория тур.
 
Орбан може да се похвали със солидни икономически показатели: Унгария навлезе в осма година на прираст в икономиката, който се очаква да е 4 процента. Инфлацията също е под контрол, както и безработицата, която е около 3,8 процента.
 
Но позицията на Орбан за имигрантите, и конкретно мюсюлманските, е основният стълб на неговата популярност.
 
Когато броят на насочилите се към Европа бежанци и мигранти, преминаващи през Балканите и Унгария, взривоопасно нарасна през 2015 г., Орбан беше първият, който нареди да се построи гранична стена с бодлива тел, за да спре наплива през септември същата година. Освен това той гръмко възрази срещу бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел по онова време.
Орбан обнадежди антиимигрантските организации в източно- и централноевропейските страни и мобилизира нечленуващите в ЕС Македония и Сърбия да спират мигрантите, вместо да ги насочват на запад.
 
Унгария също така отказа да приеме задължителната квота на ЕС за кандидати за убежище въпреки заплахата от юридически санкции, и предупреди, че пристигащите мюсюлмани ще променят лицето на Европа и ще подкопаят християнския начин на живот.
 
През март 2016 г. балканският маршрут беше официално затворен и броят на хората, минаващи по него, силно намаля.
 
Въпреки това Орбан запази риториката срещу имигрантите в сърцевината на своята политическа дейност.
 
"Европейският съюз не трябва да се фокусира върху преразпределението /на бежанци/, а върху защитата на границите си", каза той през февруари след среща с българския министър-председател. "Миграцията застрашава нашата сигурност, начина ни на живот и християнската култура."
 
"Тъмните облаци /на имиграцията/ се сгъстяват над Европа," каза Орбан и добави, че без превантивни действия в държавите от ЕС ще се формират мюсюлмански мнозинства. "Нации ще изчезнат, Западът ще се срути, а Европа дори не осъзнава, че я окупират."
 
Действията и риториката на Орбан накараха редица европейски лидери открито да го критикуват. Въпреки това и въпреки заплахата от глоби от Брюксел заради неспазването на плана за преразпределението на бежанци, унгарците като цяло подкрепят позицията му.
 
Повече от 8 милиона унгарци имат право на глас в неделя., Избирателните секции ще работят от 6 ч. сутринта до 7 вечерта местно време /от 4 ч. сутринта до 5 вечерта по Гринуич/.
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят