Унгарският премиер иска България да бъде приета в Шенген

Турция въведе частично визи за сирийците

Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи нова защитна линия по северната гръцка граница и България да бъде приета в Шенген, предаде БТА.

Европейският съюз трябва да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти, прииждащи в Европа, заявява Орбан в интервю за общественото радио.

"Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция", казва унгарският премиер.

По думите му България, една от северните съседки на Гърция, трябва да бъде приета в Шенгенската зона, а Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.

"Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна", заявява Орбан.

Унгария построи огради по южните си граници, за да спре притока на мигранти, припомня агенцията.

Турция вече изисква визи за влизащите сирийци. "От 8 януари сирийците, които влизат в страната през нашите въздушни и морски граници, ще трябва да получават виза. Но на сухопътната ни граница ще продължи политиката на отворени врати", посочи говорителят на турското външно министерство Танжу Биглич.

Според него въвеждането на визи е свързано с необходимостта от мерки срещу нелегалната миграция.

Новият визов режим е необходим за по-внимателно наблюдаване на потока сирийци, които идват от страни като Египет или Либия, пишат турските медии.

Турция и Сирия обявиха отмяната на визовия режим през 2009 година. От началото на кризата и бойните действия в Сирия в Турция пристигнаха повече от 2 милиона сирийци.

Около 250 000 от тях живеят в специално изградени от турските власти бежански лагери.

Останалите са се заселили в граничните райони и в големите градове. Според някои оценки Анкара е похарчила досега за осигуряването и поддържането на сирийците около 8 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?