Унгарският премиер обяви "мащабна победа" на изборите

Унгарският премиер обяви "мащабна победа" на изборите

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви "мащабна победа" на проведените в неделя избори в страната, предаде Ройтерс. По думите му Унгария е най-единната страна в Европа, а резултатите от парламентарния вот потвърждават политиката на правителството му да създава заетост, да подкрепя семействата и да се бори за националния суверенитет.

"Това не беше някаква каква да е победа. Постигнахме толкова мащабна победа, чието значение все още не можем да осъзнаем тази вечер", каза Орбан пред предизборния щаб на неговата партия "Фидес", спечелила 133 депутатски места в новия парламент.

Според предварителните данни от обработката на над 90% от бюлетините ляволибералния блок, оглавяван от Унгарската социалистическа партия на Атила Мещерхази, печели 38 места в новия парламент, деснорадикалната "Йоббик" ще има 23, зелените - 5 места.

"С оглед на разликите между партиите ние можем сега да кажем със сигурност, че за пръв път от смяната на режима дясноцентристко правителство ще управлява два поредни мандата", коментира депутатът от управляващата партия Гергели Гуляш, добавяйки, че "ние не знаем все още точните проценти на нашата победа, но е сигурно, че съюзът на "Фидес" и християндемократите ще има над 100 места в следващия, по-малък 199-местен парламент".

Националните малцинства също могат да изпратят в парламента свои представители без право на глас. В новия състав на законодателния орган ще бъдат представени 13 народности, живеещи на територията на Унгария - българи, гърци, хървати, поляци, немци, арменци, роми, румънци, русини, сърби, словаци, словенци и украинци. Активността на тези избори бе рекордно ниска от 1998 г. До избирателните секции са отишли 60.48 процента от избирателите.

Споделяне

Още от Свят