Унгарският премиер се присмя на плана с квотите за мигранти

Унгарският премиер се присмя на плана с квотите за мигранти

Унгарският премиер Виктор Орбан се присмя на усилията на ЕС да разпредели мигрантите по квотна система, съобщи Асошиейтед прес.

На среща с унгарски дипломати в понеделник той каза, че планът за квотите на европейските лидери е напълно безсмислен, тъй като принципът за свободно движение в ЕС го прави невъзможен за осъществяване.

"И как ще стане това? Някой въобще замислил ли се е?" - попита риторично той.

Орбан отново изрази мнение, че мигрантите, които искат да продължат на Запад, след като са стигнали до безопасни страни като Турция или Македония, "просто искат да живеят германски живот. Това няма нищо общо със сигурността им".

Премиерът добави, че ЕС трябва да предостави финансова помощ на Турция и други страни извън ЕС, за да им помогне да се справят с наплива на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Орбан изрично подчерта, че тези хора трябва да бъдат наричани "имигранти", а не бежанци. И отново каза, че страната му не е готова да приема мюсюлмански мигранти, предаде ДПА. Орбан подчерта, че това не значи, че той споделя антиислямски позиции, и изрази надежда, че мигрантската криза няма да се отрази върху отношенията на Будапеща с мюсюлманските страни.

"Ние сме доволни, че по улиците ни има дюнерджийници", каза Орбан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?