Унгарският президент бе лишен от докторската си титла заради плагиатство от българин

Докторантският съвет на университета Земелвайс отне в петък докторското звание на унгарския президент Пал Шмит, след като университетът установи, че докторската му дисертация от 1992 г. е преписана, главно от труд на български експерт.

Тридесет и трима членове на съвета гласуваха Шмит да бъде лишен от докторската титла, а четирима се обявиха против, съобщи ДПА.

Гласуването стана два дни, след като разследващата комисия на университета констатира, че голяма част от дисертацията на президента - бивш олимпийски шампион по фехтовка и член на МОК - е буквално преписана от трудове на други автори и най-вече на българския спортен специалист и дипломат Николай Георгиев, който вече е покойник.

"Докторатът се основава на буквален превод в значителни и необичайни размери, което е трябвало да бъде установено от членовете на тогавашния научен съвет", констатираха експертите.

Комисията същевременно сне отговорността от Шмит по случая, отбелязвайки, че несъществуващият вече Университет за физическо възпитание изобщо не е трябвало да приема подобна дисертация.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

Унгарският президент пътува за родината от дипломатическо посещение в Азия. Преди дни той каза, че няма да подаде оставка като президент заради скандала с плагиатството.

През 1987 Николай Георгиев е съставил научен труд на тема "Анализ на олимпийската програма", публикуван на френски. Шмит е използвал именно френското издание едно към едно, без да цитира Георгиев.

 Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?