Унгарският президент оправдан по обвиненията за плагиатство от българин

Унгарският президент Пал Шмит е освободен от обвиненията, че е плагиатствал в докторската си дисертация от 1992 г. върху физическото възпитание, обяви във вторник в доклад специално създадената комисия от университета "Земелвайс", цитирана от Франс прес.

Според комисията процедурата по придобиване на докторска степен, макар и с някои пропуски, съответства на действалите тогава правила в Университета за физическо възпитание, посочва в комюнике университетът.

Сред "пропуските" комисията споменава, че "докторатът се основава на буквален превод в значителни и необичайни размери, което е трябвало да бъде установено от членовете на тогавашния научен съвет".

Комисията е на мнение, че вече несъществуващото висше учебно заведение (сега част от университета "Земелвайс), издало диплома на Пал Шмит, е допуснало "професионална грешка".

Сформираната в края на януари комисия разполагаше с два месеца да проучи обвиненията в плагиатство срещу президента.

В началото на януари основният унгарски икономически седмичник Ха Ге Ве (HGV) публикува откъси от дисертацията на Пал Шмит, които се оказаха превод на текст на българския специалист Николай Георгиев. "Използването на 180 страници от труда на френски език на българския дипломат и спортен специалист Георгиев в доктората от общо 215 страници буди подозрение за плагиатство", обясни изданието.

Унгарският държавен глава отрече това обвинение още на 12 януари, обяснявайки че въпросните 180 страници са само "изходен материал", разработен заедно с покойния днес Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?