Унгарският президент отказа орден за бившия премиер Дюла Хорн

Унгарският президент Ласло Шойом наложи вето върху предложението бившият премиер на страната Дюла Хорн да бъде награден с орден с мотива,че ролята му в потушаването на антисъветските демонстрации през 1956 г. е несъвместима с конституционните ценности на Унгария, предаде в сряда Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Ференц Дюрчани предложи Хорн, който навършва 75 години в четвъртък, по този повод да бъде удостоен с най-високото отличие за граждански заслуги - Великия кръст на почетния орден. Според Дюрчани Хорн е заслужил отличието със съдействието си за осигуряване на мирен преход от комунизма към демокрацията и за подготовката на Унгария за приемането ѝ в Европейския съюз и НАТО.

Хорн беше премиер на страната от 1994 до 1998 г. През 1956 г. той е бил член на военизирани организации и миналата година заяви за германския вестник "Ди Велт", че така е съдействал за поддържането на реда, тъй като много престъпници били освободени по време на демонстрациите.

Хорн бе номиниран за подобна награда за 70-ия си рожден ден, но тогавашният президент Ференц Мадъл също отхвърли предложението със същите аргументи.

Хорн стана известен, когато през 1989 г. като външен министър на комунистическото правителство преряза бодливата тел на оградата на унгарската граница с Австрия, което стана символ на началото на рухването на Желязната завеса. Хорн е преизбиран за депутат от 1990 г. насам и когато веднъж го попитаха в парламента за участието му в доброволните отряди, той даде прочутия отговор: "И какво от това".

Той е награден в няколко западноевропейски страни за ролята му в отварянето на Желязната завеса и е особено уважаван в Германия, където смятат, че решението на Унгария през 1989 г. да отвори границите си, позволявайки на хиляди източногерманци да пътуват до Западна Германия, е ускорило германското обединение.

Споделяне

Още от Европа