Унгарският закон за НПО с чуждестранно финансиране нарушава основни права

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарският закон за неправителствените организации с чуждестранно финансиране нарушава основни права, заяви днес Мануел Кампос Санчес-Бордона, генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, предаде ДПА.

Законът въведе изискване неправителствените организации с чуждестранно финансиране да се регистрират като такива и да оповестяват имената на донорите си.

Генералният адвокат твърди, че законът ограничава приложението на принципа за свободно движение на капитали и може да създаде финансови затруднения за неправителствените организации. Името на всеки, който дари на такава организация над 500 000 унгарски форинта (1673 долара), ще бъде включвано в публично достъпен регистър. Това може да създаде неприятности за донорите и да доведе до опасност от намеса в личния им живот и до излагане на риск на личните им данни, изтъква Мануел Кампос Санчес-Бордона.

Според противниците на закона той е насочен срещу родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, който финансира каузи в защита на демокрацията и човешките права в цял свят.

Това е само един от въпросите, който доведе през последните години до противопоставяне между Брюксел и правителството на унгарския премиер Виктор Орбан. Други такива въпроси са политиката на Унгария по отношение на мигрантите и други опасения във връзка с върховенството на закона.

В края на 2017 г. Европейската комисия поиска от Съда на Европейския съюз да се произнесе за заради закона за неправителствените организации с аргумента, че той нарушава основни правила на ЕС, защитаващи свободното движение на капитали, свободата на сдружаването, неприкосновеността на личния живот и личните данни.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?