Унгарско опозиционно радио успя да си върне честотата след съдебна битка

Унгарското опозиционно радио "Клубрадио" постигна успех в битката за честотата си, предаде Франс прес.

Медията беше обжалвала пред апелативния съд на Будапеща решението на унгарската Медийна комисия за преотстъпване на честотата ѝ на друго радио.

Днес апелативният съд обяви за невалидно решението, според което честотата 95.3 трябва да бъде дадена на "Ауторадио" вместо на "Клубрадио".

Апелативният съд в Будапеща е най-висшата съдебна инстанция в страната и обжалване на нейно решение не може да има.

На конкурса за предоставяне на честота "Ауторадио" беше класирано на първо място, а само на точка зад него беше поставено "Клубрадио". С днешното си решение де факто апелативният съд индиректно върна спорната честота на "Клубрадио". Аргументите на съда бяха, че в досието, представено от "Ауторадио" на конкурса, е имало нередности.

Медийната комисия вече излезе с лаконично съобщение, че случаят е приключен и че ще следва закона.

През декември 2011 г. влиятелната Медийна комисия реши да предостави историческата честота на "Клубрадио" на напълно непознатото "Ауторадио", основано само с 3000 евро капитал. На 22 декември и на 22 януари няколко хиляди души протестираха срещу това решение в Будапеща. На 28 февруари унгарското правосъдие реши да предостави на "Клубрадио" друга честота в Будапеща.

Но медията изрази желание да запази настоящата си честота, вместо да се прехвърли на новата.

Медийната комисия беше учредена по силата на спорен медиен закон, влязъл в действие на 1 януари 2011 г. и смятан от неговите критици за "убиец на свободата на словото".

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?