Унгарското председателство на ЕС стартира с енергийна среща на върха

Унгария планира да се концентрира върху енергийната политика на ЕС, когато поеме ротационното председателство на ЕС през януари, съобщава сайтът EurActiv. Енергетиката ще бъде основна тема на първата среща на върха на 4 февруари под председателството на Унгария.

На тази среща държавните и правителствените ръководители на ЕС ще обсъдят функционирането на европейския енергиен пазар: енергийната инфраструктура, насърчаването на иновативни енергийни технологии и координиране на енергийната политика на ЕС спрямо трети страни.

Срещата, която вече е наречена "енергийна среща на върха", ще включва и иновациите аспекти. Причината е безпокойството в Европа, заради нарастващата конкуренция от страна на Китай в сферата на чистата енергия. Други неотложни въпроси могат да бъдат добавени на по-късен етап.

Унгарското председателство цели европейските министри на енергетиката да приемат съвместни заключения относно два основни стратегически документа по време на срещата на 28 февруари.

Друг важен стратегически документ, който Будапеща се стреми да бъде одобрен, е актуализираният план за действие по енергийна ефективност. Комисията ще представи плана в началото на март. Председателството се надява неговите препоръки да бъдат подкрепени по време на втората официална среща на енергийните министри през юни.

Освен това Унгария ще бъде изправена пред законодателна битка, за да бъде постигнат компромис с Европейския парламент относно регламента за целостта и прозрачността на енергийния пазар.

Проектодокументът бе представен от ЕК на 8 декември. Целта е да се осуети манипулирането на цените и вътрешната търговия при продажбите на едро на газ и електроенергия.

Законодателството задължава търговците и енергийните компании да предоставят на регулаторните органи информация за техните сделки относно продажбите на едро. Освен това те би трябва да оповестят ексклузивна и чувствителна информация за цените преди да се осъществи сделката.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?