Унгарците ходят на туристически обиколки за преодоляване на страховете от мюсюлманите

Унгарците ходят на туристически обиколки за преодоляване на страховете от мюсюлманите

Сред унгарците добиват популярност туристическите обиколки за запознаване с мюсюлманската общност в Будапеща и нейните джамии като начин за преодоляване на страховете и резервите в момент, когато правителството води усилена кампания срещу имигрантите, пише във вторник агенция Ройтерс.

Базираната в унгарската столица туристическа фирма "Шетамухели" (Будапещенска работилница за разходки) организира 30 различни разходки, при които посетителите обикалят архитектурни и културни забележителности в града и еврейската и мюсюлманската общност.

"Мога да кажа, че тази разходка - "Мюсюлманите, които живеят сред нас", е най-популярната обиколка", казва пред Ройтерс управителят на фирмата Ана Ленард. Когато преди три години започнали да предлагат мюсюлманската обиколка, много малко хора проявявали интерес. "Повечето хора никога в живота си не са срещали мюсюлманин, а това . . . заедно с онова, което чуват всеки ден в медиите, предизвиква доста напрежение и стрес в всекидневния живот. Мисля, че това е главната причина, поради която хората идват сега."

Повечето от онези, които идват на четиричасовата обиколка, имат висше образование, а две трети са жени, казва тя.

Мюсюлманската общност в Унгария, която по приблизителни оценки наброява около 40 000 души, нарасна покрай миграционната криза през 2015 г., въпреки че повечето от нейните представители са дошли по-рано, за да учат в унгарски университети.

Стотици хиляди мигранти пристигнаха в Унгария от Балканите по време на кулминацията на кризата, но повечето отидоха в по-богати части на Западна Европа.

Данни на изследователския център "Тарки" показват, че делът на хората, смятани за ксенофоби и отрицателно настроени към чуждестранните имигранти, е скочил на 60 процента тази година - с 19 пункта повече, отколкото преди две години.

Около 80 човека на месец идват на мюсюлманската обиколка, казали организаторите.
Обикновено група от трийсетина души отива най-напред в малка джамия, скрита в стар апартамент, където мюсюлмани идват да се молят по време на посещението.


"Проявявам голям интерес към всичко мултикултурно и към културите и религиите, които ни заобикалят", казва психоложката Наусика, която не пожелала да разкрие цялото си име.

"Това е най-добрият начин да се освободиш от страховете си - ако започнеш да питаш този, от когото се страхуваш", добавя екскурзоводката Мариана Карман, която е специалист по Африка и е приела исляма.


"Тези хора решават да дойдат на тези разходки, защото биха искали да говорят за този проблем. Те искат да се борят със страховете си."

Обиколката може да включва други места, сред които мюсюлмански хранителни магазини и най-голямата джамия в Будапеща, помещаваща се в някогашна административна сграда.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа