Унгарците искат да се махне от Будапеща паметникът на Съветската армия

Световният съюз на унгарците планира да свика референдум за преместването от центъра на Будапеща на паметника на съветските войници, загинали във Втората световна война в боевете за града, предаде във вторник ББС. Според представители на организацията вече били събрани 200 хиляди подписа, необходими според закона за провеждане на референдум.

Ние не сме против съветските войници, загинали във Втората световна война, отбелязва председателят на Световния съюз на унгарците Миклош Патрубани. Ние обаче искаме в центъра на града да се развява унгарското знаме, както беше преди да се издигне паметникът, допълва той.

Монументът в памет на 80-те хиляди войници от Съветската армия, загинали в сраженията за Будапеща в края на 1944 г., се намира в центъра на унгарската столица. Обелискът, увенчан със златна звезда, е разположен на Площада на свободата между телевизионния център и американското посолство. На няколко пъти паметникът бе обект на нападения от унгарски националисти. За последен път той беше повреден по време на демонстрациите срещу правителството на премиера социалист Ференц Дюрчани в Будапеща през септември миналата година.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?