Протестиращи от Велико Търново се оплакаха:

Униформени и цивилни полицаи махаха и късаха плакати срещу правителството

Според служителите на МВР хората нямали "разрешение от кмета за стачка"

Цивилни и униформени полицаи са махали насила и късали плакати на протестиращи срещу правителството по време на официалната церемония по честването на Независимостта на България на 22 септември във Велико Търново.

От това се оплакват в писмо до медиите шестима души, издигнали въпросните плакати на търновския пл. "Цар Асен I" в неделя. На скъсаните от служителите на МВР афиши е имало надписи: "Чрез оставка към независимост".

"Пишем Ви, защото вярваме, че е необходима публичност на случилото се с нас днес (неделя – бел.ред.), в деня на Независимостта на България, на мястото, където тя е обявена преди 105 години, както и да обърнем вниманието Ви върху начина, по който (не) се зачита върховенството на закона в България и конституционно закрепеното право на свобода на словото", обръщат се към медиите Калоян Йорданов, Радомир Данков, Олга Дорева, Катерина Милушева, Силвия Йорданова и Любомир Марков.

Те разказват как издигнали въпросните плакати около 19.30 часа на пл. "Цар Асен I" и "за отрицателно време, двама униформени и три анонимни лица, един, от които представящ се за цивилен полицай от криминална полиция, дойдоха при нас, скъсаха този и останалите ни плакати и започнаха да ни изблъскват извън мястото, където бяхме застанали".

Премиерът да подаде оставка, а прокуратурата да разследва късането на плакатите
Премиерът Пламен Орешарски трябва незабавно да подаде оставка, а главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира за действията на полицията във Велико Търново спрямо протестиращите на 22 септември. Това призова в понеделник в декларация Гражданския съвет на Реформаторския блок.

За случилото се по време на честванията на Независимостта съобщиха в писмо до медиите самите потърпевши от действията на полицията.

Гражданският съвет настоя още президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Михаил Миков да дадат публични гаранции за спазването на конституционните права на българските граждани.

Още

Шестимата поискали от полицаите да им се легитимират, но те категорично отказали, въпреки че според Закона за МВР са длъжни да го направят. Служителите на реда дори заставили със заплахи момиче и момче, които стояли наблизо, да спрат да снимат с телефоните си случващото се.

"След като брутално и арогантно ни изблъскаха, "блюстителите на реда", новите "тайни агенти" на старата държавна сигурност, изчезнаха в тълпата. На ново място издигнахме остатъците от нашите плакати. Само след няколко минути, се появиха нови цивилни лица и доскъсаха плакатите в ръцете ни", продължава писмото на шестимата.

При втората полицейска намеса, служителите на МВР обяснили, че късането на протестните плакати се налагало, защото кметът на Велико Търново не бил издавал разрешение за стачка, "на което отговорихме, че това е свободно изразяване на мнение, не е никаква стачка и не е необходимо разрешение". След това полицаите отново изчезнали в тълпата.

"Във всички ни остава чувството, че годините на страх, насилие и цензура между 9-ти септември 1944 г. и 10-ти ноември 1989 г. се връщат. Някак си показателно, една част от скъсан плакат остана с липсващо "не" и надпис "зависимост", завършва писмото на Калоян Йорданов, Радомир Данков, Олга Дорева, Катерина Милушева, Силвия Йорданова и Любомир Марков.

Шестимата цитират и чл. 39 от конституцията, който категорично посочва, че "всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин", както и, че "това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността".

От полицията във Велико Търново обясниха лаконично, че тези действия били провокирани от остра реакция на други граждани към протестиращите. Отрекоха полицаите да се използвали сила срещу държащите плакатите.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?