Униформени правят далавери с квартирните и парите за път

Говорителят на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив Ангел Узунов отчете в сряда, че най-честите разследвани нарушения са документални измами, свързани с неправомерно получаване на квартирни пари и суми за пътни разходи.

Сред най-честите нарушения сред военните са и употребата на алкохол и шофиране в нетрезво състояние. Прокурор Узунов припомни, че според закона командирът на осъден за алкохол военнослужещ е длъжен в срок от 2 месеца да го уволни дисциплинарно.

За 2008 година военната прокуратура в Пловдив отчита ръст с 34 на сто на броя на задържаните лица и разкрити престъпления спрямо предходната година. Задържани са 346 души за 262 престъпления. В сравнение с 2006 г. обаче броят на престъпленията е намалял с 5%.

Миналата година са заведени дела с щети за над 900 000 лева, каза говорителят, като допълни, че само едно от тях е за 700 000 лева. Към момента са възстановени 23 000 лева.

Според прокурор Ангелов сред причините, довели до намаляване на броя на престъпленията, са извършените реформи в армията и окончателното отпадане на редовната наборна служба.

Споделяне

Още от България