Нов скандал около продажбата на държавни земи срещу компенсаторки

Уникални природни кътчета се оказаха “пустееща земя” за продан

Пасища в подножието на старопланиския вр. Миджур се предлагат за стотинки

Връх Миджур. Снимка от блога на Тихомир Младенов

Под предлога, че се освобождава от пустеещи земи, държавата е на път да продаде на частни лица уникални кътчета от българската природа. Става въпрос за прословутия търг за 154 хил. дка терени от поземления фонд срещу компенсаторки, който породи сериозни съмнения, че е в услуга на определени фирми, изкупували бонове в последната година.

След като териториалните земеделски дирекции обявиха имотите, определени за продажба, наяве излезе един още по-сериозен проблем – там фигурират планински терени с уникална природа – малко известни туристически дестинации. Такъв е случаят с близо 8000 кв.м. държавни земи в подножието на старопланинския връх Миджур, сигнализира в неделя Тома Белев от сдружение “Зелени Балкани”. Достъпът до това изключително красиво място бе ограничен до 1990 г., тъй като е близо до границата със Сърбия, благодарение на което целият район е останал почти непокътнат.

От обявлението на видинската дирекция става ясно, че 16-те терена в землището на с. Горни Лом (намира се в подножието на вр. Миджур), са обявени като пасища. Повечето са 10-та категория с начална цена 61 лв. за декар. Два от имотите са 9-та категория с цена 88 лева и един – 7-ма категория с начална тръжна цена 146 лева за декар. Ако се приеме, че средната цена в района е 80 лв. за декар, то цената за квадратен метър излиза 8 ст. Общата стойност на 16-те имота с площ 7811 дка е близо 618 хил. лева в поименни компенсаторни бонове.

Като се има предвид, че цените на компенсаторките са около 0.69 лева, излиза, че цената на терените ще падне на около 426 хил. лв. Тъй като собствениците на земеделска земя имат право на помощи по линия на Програмата за развитие на селските райони, купувачът на имотите в Стара планина ще си избие инвестицията за около година, пресмята Белев.

Най-странното в случая е, че приватизацията на високопланински имоти противоречи на логичната държавна политика тези райони да се запазят като изключителна държавна собственост. Обществото губи една публична и обществена собственост, която е от значение за запазване на ландшафта на България, за запазване на биологичното разнообразие, за запазване на природата ни, отбеляза Белев.

Друг интересен момент е, че държавата се е опитала месец по-рано да отдаде под наем за пет години 11 от 16-те имота в землището на Горни Лом, обявени за продажба. Физическото лице Емил Цеков Петров е предложил годишен наем от 100 лева за декар или близо 127 хил. лева за всички имоти. Той е обявен за победител в търга, но впоследствие се отказва от сделката. Единствената информация за Петров в интернет е, че работи в “Дунавски Драгажен Флот – Дуним”. Потърсен за коментар, той не можа да отговори на поставените му въпроси, след което ни прехвърли към упълномощената от него Илияна Миланова. Тя обясни, че Петров се е отказал от арендата на имотите във Видинско, но на този етап не знаела той да има интерес към търга за продажба с компенсаторки.

През октомври миналата година цената на компенсаторките е 20-30 ст. при номинална стойност 1 лв. В онзи момент някой започва усилено да ги изкупува и то в големи количества, в резултат на което цената им стига 70-80 ст. в деня, в който земеделското министерство обявява внушителния търг за терени от поземления фонд.

Медийни публикации свързаха масовото изкупуване на поименни компенсаторни бонове с “Винпром Пещера”, но компанията отрече тази информация. В момента тече проверка на Комисията за финансов надзор за сделките, но не е ясно кога ще приключи и дали резултатите ще станат публично достояние.

Следващият скандален случай на раздържавяване на българската природа може да се окаже в Благоевградско. Местната земеделска дирекция ще обяви на търг над 1300 дка в пиринския район, като по-голямата част от тях са в община Якоруда – уникално място на границата на планините Рила, Пирин и Родопите.

Документи за търга във Видинско пък се подават до 29 септември. На 11 октомври ще бъдат обявени победителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес