Уникални видеоматериали от експедиция "Тангра" 2004 ще бъдат показани в СУ

Атлантикът д-р Любомир Иванов и известният алпинист Дойчин Василев, участници в антарктическата експедиция "Тангра" 2004, ще покажат уникални дигитални снимки, диапозитиви и видеоматериали от Антарктида, на 10 март в аулата на СУ "Св. Кл. Охридски".

Постиженията на експедицията ще бъдат визуализирани с около 200 уникални снимки, непоказвани досега у нас, както и с видеоматериал, представящ едни от най-интересните кадри на Антарктида - пингвини, тюлени, ледници. Дойчин Василев смята от заснетия деветчасов видеоматериал да направи три тематични документални филма.

Българската антарктическа експедиция "Тангра" 2004 с мотото "България е там, където има дори само един българин" започна през ноември 2004 г. и завърши през януари 2005 г.

Резултатите от работата ѝ обхващат изследване на няколко десетки географски обекта, първите в историята изкачвания и измервания на върхове в планината Тангра, както и прокарване на нови маршрути към отдалечени територии в източната част на остров Ливингстън, Антарктида.

По време на експедицията за първи път българи изкачиха най-високия връх в Тангра планина Фрисланд (1700 м), както и връх Лясковец (1473 м) и връх Мелник (696 м). Изследвани бяха Видинските възвишения и беше изкачен връх Мизия (604 м). Любомир Иванов и Дойчин Василев изкачиха и връх Аконкагуа (6962 м) в Андите, който е най-високият връх в Северна и Южна Америка.

Освен председател на Атлантическия клуб в България, президент и учредител на фондация "Манфред Вьорнер" и известен математик, д-р Любомир Иванов е член на Междуведомствената работна група за Антарктида от 2002, председател е и на българската комисия по Антарктическите наименования към МВнР от 1994 г. Той е участвал в топографски проучвания и картографирания в четири антарктически експедиции.

Дойчин Василев е получил основната си подготовка за височинен алпинизъм в Памир и Тян-Шан, където има 7 експедиции с 11 изкачвания на 7-хилядници. Участвал е в трите национални експедиции през 80-те години в Хималаите - до Лхотце, Еверест и Анапурна. През 90-те години има участия и в още 6 експедиции до върховете Дхаулагари, Еверест, Макалу, Манаслу, Шиша Пангма и Чо Ойо.

За самостоятелното си изкачване на Еверест през 1997 г. е награден с най-високото държавно отличие орден "Стара Планина" - първа степен. Хобито на Дойчин Василев е фотографията, с която се занимава от 1965 година. Участвал е у нас в редица фотоизложби, има награди от конкурси. В антарктическата експедиция Дойчин Василев е отговарял за сигурността и за заснемането на телевизионен филм.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?