Уникално: пътен работник осъден заради зле поддържано шосе

Окръжният съд в Добрич за първи път постанови присъда срещу служител на фирма за поддръжка на пътищата заради немарливо изпълнение на задълженията му. Ефектът е катастрофа, при която един човек умира на място, друг е ранен с опасност за живота, а още един е пострадал тежко.

 

Присъдата е поредната условна за смърт на пътя, сключена след споразумение и без знанието на потърпевшите, въпреки че управляващите обещаха край на такива присъди.

 

Георги Г. Димитров е осъден на 6 месеца условно с три години изпитателен срок заради немарливо изпълнение на задълженията му, съобщи Окръжният съд в Добрич.

 

54-годишният Димитров е признал вината си, че на 23 февруари 2011 г. близо до разклона за село Малка Смолица по пътя Добрич – Силистра, не е опесъчил шосето и то е било заледено. Поради тази причината микробус, превозващ работници на обувна фабрика, навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в лека кола. Микробусът се преобръща и впоследствие е ударен от тежкотоварен камион.

 

При инцидента загива 41-годишен мъж, а други двама работници - на по 37 години, получават множество травми, определени като средни телесни повреди, единият от тях е бил за кратко с опасност за живота.

 

Споразумението между Димитров и прокуратурата е одобрено от съда. Потърпевшите не са били уведомени преди да бъде сключено,  уточниха от Окръжния съд в Добрич пред Mediapool. От там допълниха, че наследиците на починалия и другите потърпевши ще бъдат уведомени за сключеното споразумение.

 

Делото не е срещу фирмата, която поддържа пътя, защото вината е лична, обясниха от съда пред Mediappol.

 

54-годишният Димитров продължава да работи за “Пътно поддържане” Добрич, съобщиха от компанията. Досега той не е бил осъждан.

 

Търгът за поддържане на пътищата в Добричка област беше спечелен от обединението "Североизток груп", в което влизат варненските "Инжстройинженеринг" и “Пътища и мостове” и "Пътно строителство" Добрич.

Споделяне

Още от България