УниКредит Булбанк изнася в Италия 430 млн. лв. печалба

УниКредит Булбанк изнася в Италия 430 млн. лв. печалба

Най-голямата банка у нас – "УниКредит Булбанк", ще разпредели на акционерите си цялата си печалба за 2018 г., която е рекордна и възлиза на 430 млн. лв. Финансовата институция се контролира от италианската "УниКредит С. п. а.", макар че трезорът има и миноритарни акционери.

За трета поредна година "УниКредит Булбанк" ще вземе решение на разпредели цялата си печалба като дивидент за акционерите, става ясно от поканата за общото събрание на акционерите, което ще се състои на 9 април.

През 2017 г. трезорът изпрати към Италия около 297 млн. лв., а през 2016 г. -  291.5 млн. лв. През 2015 г. на акционерите бе разпределена половината от положителния финансов резултат, а през 2014 г. - една трета.

В последните години много от банките у нас, особено тези с чужди собственици, започнаха да разпределят дивидент на акционерите си. Преди това, в годините на кризата, по предписание на Българската народна банка (БНБ) финансовите институции бяха принудени да капитализират печалбите си като буфери срещу проблеми и влошаване на кредитните портфейли.

Предлага се изплащането на дивиденти на акционерите да е пропорционално на притежаваните от тях акции - по 1.504807950 лева на акция. То трябва да стане в законоустановения 3-месечен срок от датата на провеждане на събранието.

Печалбата на УниКредит за 2017 г. е около една четвърт от положителния резултат на цялата банкова система у нас през 2017 г., който е на рекордната стойност 1.68 млрд. лв.

Общото събрание на УниКредит ще премести дългогодишния главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на банката Левон Хампарцумян в надзорния съвет, както беше обявено в края на миналата година. Начело на финансовата институция от 1 май ще застане Теодора Петкова, която сега е член на управата и главен риск директор на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес