УниКредит Булбанк продава 500 млн. лв. лоши кредити

Трезорът чисти портфейла си преди мащабната проверка на сектора през 2019 г.

УниКредит Булбанк продава 500 млн. лв. лоши кредити

УниКредит Булбанк продава 250 млн. евро (близо 500 млн. лв.) лоши кредити на компанията за изкупуване на задължения "Агенция за събиране на вземания" (АСВ), съобщиха от купувача.

Сделката, която се очаква да бъде финализирана през октомври, ще е най-голямата у нас.

"Това е най-големият портфейл с просрочени кредити, изкупуван някога в банковия сектор в страната. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти", казаха от АСВ. Така, агенцията придобива правата на кредитора и ще търси парите от длъжниците вместо УниКредит Булбанк.

Предишната рекордна сделка по продажба на лоши кредити бе сключена от ОББ в края на 2017 г. Тогава банката разпродаде проблемни активи за 460 млн. лв.

Сега най-големият трезор у нас – УниКредит, се освобождава от проблемните си активи в навечерието на втората мащабна проверка на активите на банковата система, която се очаква да се проведе в началото на 2019 г. Поводът е кандидатурата на България за членство в Банковия съюз на ЕС. По принцип България е сред страните в съюза с най-високо ниво на лошите кредити, макар че като цяло те са сравнително добре провизирани.

Това е третата сделка в България между Уникредит Булбанк и "Агенцията за събиране на вземания" за последните две години. През януари 2017 г. АСВ придоби портфейл с необслужвани задължения на корпоративни клиенти на банката с номинал 93 млн. евро. По-късно същата година агенцията купи от банката и портфейл на стойност 84 млн. евро. Всички сделки са част от плана на италианската банка за продажба на нецелеви активи.

"Агенция за събиране на вземания" е най-голямата компания за изкупуване на вземания в България и сред най-активните играчи в сектора в България и Румъния. През 2017 г. активите на компанията нараснаха три пъти до над 62 млн. лв, а приходите ѝ се увеличиха с 18% до 22.3 млн. лв. От старта на дейността си в края на 2010 г. до момента, АСВ е изкупила повече от 500 хил. задължения като брутният ѝ портфейл е над 800 млн. лв. преди последната сделка с УниКредит.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес