УниКредит и Сосиете женерал обмислят сливане

УниКредит и Сосиете женерал обмислят сливане

Две от най-големите финансови институции на европейския пазар обмислят сливане. Става дума за италианската банка УниКредит (UniCredit) и френската Сосиете женерал (Societe Generalе), съобщи Файненшъл таймс. И двете имат дъщерни банки у нас.

Изданието твърди, че идеята се обмисля от няколко месеца от главния изпълнителен директор на UniCredit - французинът Жан Пиер Мустие, който е работил и в Societe Generalе. Ръководството на френския трезор също проучвало възможностите за подобна сделка.

Файненшъл таймс посочва, че дори и да се преговаря сливане, разговорите са на много ранен етап. Изданието отчита и политическата ситуация в Италия, която се явява сериозна пречка пред сделката. Първоначалната идея е била обединението да бъде приключено в рамките на 18 месеца, но впоследствие този срок е бил отхвърлен.

Втората най-голяма банка във Франция от доста време търси възможности за обединение с друга финансова институция, но евентуална сделка с УниКредит няма да бъде постигната поне в следващата една година, твърдят запознати.

През миналата година позиционираната в Милано банка, която е най-голямата в Италия по активи, обмисляше алтернативата за потенциално сливане с германската Commerzbank, която си търсеше нов купувач.

За възможното обединение между УниКредит и Сосиете женерал се заговори още през 2016 г., припомня в. Банкер. Тогава медии в Италия съобщиха, че във финансовите кръгове активно се обсъжда възможно сливане между двете банки.

През септември главният изпълнителен директор на УниКредит заяви в интервю пред Блумбърг, че не се обмислят големи продажби или придобивания през 2019 година.

От френската банка обаче отхвърлят твърденията за "каквито и да било обсъждания за потенциално обединение с УниКредит" в имейл до Блумбърг.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?