УниКредит: Местните избори ще повлияят на растежа

УниКредит: Местните избори ще повлияят на растежа

Резултатите от местните избори през есента най-вероятно ще се отразят на водената икономическа политика. Ако ГЕРБ запази влиянието си, съществени промени няма да има. Ако обаче водещата партия претърпи по-сериозни загуби, може да се стигне до популистки мерки в опит да се ускори растежът и доходите.

Това сочи последният тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа, изготвен от УниКредит.

За ситуацията в България икономистите смятат, че ускоряването на растежа през тази година ще дойде от инвестициите и износа. Прогнозата за растежа остава непроменена – 3.3% за 2019 г. и 3.1% за 2020 г. За сравнение, правителството очаква тази година БВП да се увеличи с 3.4%, докато прогнозата на Европейската комисия е идентична с тази на УниКредит – 3.3%. През 2018 г. икономиката на България се повиши с 3.1%.
Анализът на УниКредит включва и разсъждения за политическия риск. Според основния сценарий на банката ГЕРБ ще запази контрола си над голяма част от местната администрация при изборите през есента.

Анализаторите все пак допускат известна загуба на влияние в северните части на страната, където доходите, заетостта и публичните инвестиции в инфраструктура изостават.

"В този случай е трудно да се види какво би мотивирало управляващата партия да промени съществено провежданата стопанска политика. При този сценарий правителството ще запази водената досега неутрална към растежа фискална политика и вероятно ще разхлаби натиска за задържане на административно регулираните цени (за да се подкрепят дълго отлаганите инвестиции в подобряване качеството на мрежите за пренос на електрическа енергия и вода), тъй като необходимостта от популистки мерки ще намалее след изборите", пише в анализа.

Според него, ако се стигне до значителни загуби за ГЕРБ, има вероятност за предсрочни избори през пролетта на 2020 г. "При този сценарий правителството може да направи завой към по-популистки мерки, включително и по-високи бюджетни разходи, в опит да ускори растежа на БВП и доходите възможно най-скоро", смятат икономистите.

Частното потребление ще остане основният фактор за растежа през тази и следващата година, подкрепено не само от увеличаването на заплатите и заетостта, но и от допълнителния ръст кредитирането на домакинствата, пише още в анализа на УниКредит.

Очаква се обаче и по-силно възстановяване на износа. "Това се дължи преди всичко на отслабването на някои от факторите, които ограничиха растежа на износа през миналата година, включително по-слаба от очакваната реколта за някои селскостопански продукти поради лятната суша и временното преустановяване на работата на най-голямата компания за преработка на мед медни сплави "Аурубис" и на рафинерията на нефт и нефтопродукти "Невтохим Бургас", които заедно формират около 15% от общия стоков износ на страната.България е усвоила само 1/3 от фондовете на ЕС", посочват икономистите.

Ръстът на кредитирането също ще ускори икономиката. "Тази и следващата година вероятно ще бъдем свидетели на най-големите импулси за растежа, идващи от кредита досега в настоящия бизнес цикъл, тъй като общите кредити се увеличиха със 7% на годишна база през април, водени от кредитите на дребно и ипотечните кредити за домакинствата", прогнозират икономистите.

Те очакват инфлацията да се забави въпреки ускорението на индекса на потребиелските цени до 3.7% през април заради цените на храните. "Очакваме движената от търсенето инфлация да остане ниска през 2019 г. и 2020 г., тъй като, според нас, ще бъде необходимо още време преди ръстът на заплатите да започне да се трансформира в някакъв по-осезаем натиск за увеличаване на базисна инфлация", пишат от УниКредит.

Споделяне

Още от Бизнес