“УниКредит“ поиска държавата да подобри условията за кредитиране на малкия бизнес

България и Румъния трябва да положат целенасочени усилия за осигуряване на добри условия за финансиране на малките и средните предприятия (МСП), тъй като те са един от основните стълбове на икономиката и биха могли да съдействат за отварянето на нови работни места и по-бързо нарастване на БВП. Това препоръча Джанфранко Бизани, директор Корпоративно и инвестиционно банкиране за Централна и Източна Европа на “УниКредит Банк“ по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, провела се в края на миналата седмица в Истанбул..

 

Докато големите дружества разполагат с различни възможности да финансират дейността си, то за по-малките компании възможностите са ограничени и банковото кредитиране е основен източник. Голяма част от структурните фондове на Европейския съюз са насочени към МСП и по тази причина осигуряването на допълнителни средства от финансовите институции е жизнено важно за тяхното развитие, допълни Бизани.

 

Според колегата му Аурелио Макарио, директор Стратегическо планиране, ръстът на кредитирането е един от основните фактори, който ще подпомогне възстановяването на икономиката на Централна и Източна Европа.

 

“Кредитирането не бива да е самоцелно. Подкрепа трябва да получат качествените проекти, тези, които могат да реализират резултати и печалба и да са устойчиви. Важно е този процес да има условия за доверие между партньорите – предприятията и банките“, коментира Дорис Рицбергер-Грунвалд, директор Международни изследвания на Австрийската централна банка. Тя представи и проучване на финансовата институция, според което нивото на задлъжнялост в страни като Унгария, Полша, България, Румъния, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония и Сърбия остава по-ниско, отколкото в еврозоната, а домакинствата се колебаят за теглене на нови заеми.

 

След най-ниското търсене през 2011 г., резултатите отчитат повишаване в намерението за теглене на заеми през 2012 за България, както и за други страни от Централна и Източна Европа, сочат данните.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?