"Уникредит" прогнозира спад от 3% в България през 2010 г.

По-голяма част страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще регистрират икономически ръст през 2010 г., като общото повишение на брутния вътрешен продукт в региона ще е 1.1%. България обаче няма да е излязла от кризата и през следващата година, като рецесията тогава ще 3%. Това сочи проучване на "Уникредит груп" за банковия сектор в ЦИЕ за 2009 г., публикувано в понеделник.

За икономиката на страните от региона се е сбъднал сценарият за "твърдо приземяване", като в региона отчетеният спад на реалния БВП е по-голям от този в САЩ, откъдето тръгна световната криза, се казва в анализа на "Уникредит".

Добрата новина е, че като цяло за ЦИЕ възстановяването ще започне още от следващата година. Очакванията на анализаторите от банковата група са през 2010 г. повечето от 17-те страни в региона да излязат от "червения сектор" и да отчетат ръст на БВП.

България обаче ще бъде сред най-бавно възстановяващите се икономики, като през 2010 г. ще отчете годишен спад с 3% на БВП, казват от "Уникредит". По-голям ще е спадът единствено на икономиката на Латвия – 3.9%.

Общо на банковия пазар на ЦИЕ оперират 2455 банки с над 2.1 трилиона евро. Класацията на най-големите играчи в региона се води от "Уникредит груп", чиито активи към полугодието достигат 983 млрд. евро, а нетната печалба – 937 млн. евро.

Кризата извади на преден план въвеждането на мерки за ефективно управление на разходите по целия свят и банките в ЦИЕ не правят изключение. Някои "балони" от последните години като например ръстът в заплатите, ще бъдат овладени, смятат от "Уникредит".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?