Уникредито ще се стреми към 50% прираст на приходите си в Източна Европа

Главният изпълнителен директор на най-голямата италианска банка Уникредито Италиано - Алесандро Профумо, заяви, че тя разчита на банкирането на дребно в Централна и Източна Европа, за да увеличи приходите си си през идните три години, предаде ДПА.

"За нас това е район на голям растеж. Стремим се да постигнем 50 процента прираст на приходите тук до края на 2006 г.," посочи Профумо в интервю за агенцията.

Нова Европа (поделението на Уникредито, което обединява дейностите на банката в Централна и Източна Европа) осигури 18 на сто от приходите на групата през 2002 г., но само около 12 процента от чистата ѝ печалба. Това положение трябва да се промени, ако Профумо успее да осъществи плана си за ускоряване на растежа на банката и за намаляване на разходите.

За изпълнението на този план Уникредито разчита на увеличаване на вътрешното търсене на стоки и услуги в страните от Централна и Източна Европа, на понижаване на лихвите преди присъединяването им към ЕС и на намаляване на кредитния риск в тези страни.

Профумо, който бе обявен вчера за Банкер на Европа за 2002 г. и с това стана първият италиански банкер, удостоен с награда в Германия, посочи, че малките и средните предприятия и физическите лица съставляват главната клиентска база на банката в Централна и Източна Европа.

Ако планът на Профумо успее, шестте банки на Уникредито в този район (в България, Хърватия, Чехия, Полша, Румъния и Словакия) ще увеличат приноса си в печалбата на групата до около 19 процента. Приносът на турската банка Коч файненшъл сървисиз, придобита от Уникредито в края на 2002 г., още повече ще подобри резултатите на групата, подчерта Профумо.

Целта му е да оптимизира структурата на множеството банки в района, които Уникредито купи през последните четири години. Задачата е тежка: докато цялата група трябва да намали съотношението разходи/приходи с 8,4 на сто до 50 процента, поделението Нова Европа ще се стреми към намаляване на това съотношение с 12,8 на сто до 45 процента.

Планира се възвръщаемостта на акционерния капитал на Нова Европа да се увеличи до 21,6 на сто от 14,9 процента през миналата година, докато за цялата група е планирано увеличение на този показател до 21 процента от 17,2, отбелязва ДПА. "Знам, че този план е амбициозен, но това е единственият начин, по който можем да поддържаме водачеството си в Нова Европа," каза Профумо.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: