УниКредито вижда сериозни възможности за растеж в Централна и Източна Европа

Въпреки че са налице някои изключения, като цяло страните, които водят преговори за присъединяване към ЕС, представляват обширен пазар с темпове на растеж значително изпреварващи средните за ЕС, се казва в доклад на УниКредито Италиано посветен на страните от Нова Европа (страните водещи преговори за присъединяване с ЕС плюс Турция и Хърватска).

Според експертите на банката през последните години цялостната оценка за стабилността и риска в региона последователно се подобрява.

По отношение на България в доклада се казва, че икономическото развитие през последните 3 години потвърждава позитивните очаквания. Налице е траен висок ръст на БВП и умерена инфлация при запазване на строга фискална дисциплина, както и непрекъснато подобряване на бизнес-средата.

Българската банкова система е определна като бързо растяща, но с все още ниска степен на банково посредничество в сравнение с други страни от региона.

Засилващата се конкуренция и подобряващата се бизнес среда водят до значим ръст на кредитите - повече от 40% през 2002 г. Изпълнителният директор на Булбанк Левон Хампарцумян каза, че за периода 2003-2006 г. очакванията са за средногодишен ръст на кредитите от 20%.

В доклада на УниКредито се казва, че при съотношение на общите активи към БВП от 68% за Нова Европа и съответно 270% за ЕС, през следващите три години банковите активи в пазара на Нова Европа се очаква да отбележат среден кумулативен годишен ръст от 9,5%.

Характерна особеност на банкирането в Нова Европа е много по-голямата роля на международните банкови групи, за разлика от ЕС, където този сектор е традиционно доминиран от местни финансови институции, ориентирани към дребно и средно-корпоративно банкиране.

Изявените лидери в региона са 7 - 8 международни банки. Между тях УниКредито Италиано, KBC и HVB Group се отличават с комбинацията от обем на контролираните активи, обхват на мрежата за дистрибуция и възвращаемост на направените инвестиции.

Картината, е много динамична - Societe Generale, Erste, Intesa, Raiffeisen и Citigroup подобряват позиционирането си, докато други участници като ING, S.Paolo, GE Capital, OTP, National Bank of Greece, EFG и Volksbank продължават с усилията си да разширят международното си присъствие в региона.

Възможностите за навлизане в пазара на банкови услуги на Нова Европа постепенно се изчерпват, като броя на значимите банки, подлежащи за приватизация, вече е значително редуциран.

През последните 5 години УниКредито Италиано инвестира в региона 2.6 милиарда евро. Групата е сред водещите на италианския пазар с пазарна капитализация от 24, 5 милиарда евро към 10 юни 2003. Тя е между 20-те най-големи финансови групи в световен мащаб. УниКредито Италиано разполага с 4 176 клона във всички страни, в които има присъствие.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?