Унищожаването на сирийския арсенал с химически оръжия ще бъде трудна задача

Всяко споразумение със Сирия да предаде химическите си оръжия посред хаотична гражданска война би било трудно за налагане от инспекторите, а унищожаването им вероятно ще отнеме години, предупреждават американски официални представители и експерти.

Най-силният поддръжник на Сирия, Русия, в понеделник предложи Дамаск да се спаси от американски военен удар заради обвиненията в използване на химически оръжия, като постави запасите си под контрола на международната общност.

Предложението беше приветствано от Сирия и подкрепено от генералния секретар на ООН. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че офертата е потенциален пробив, но на нея трябва да се гледа със скептицизъм.

Сирия не е подписала международния договор за забрана на химическите оръжия и се смята, че разполага с големи запаси от нервнопаралитичните газове зарин, иприт и VX. Използването на химически оръжия е забранено от договор от 1925 г., по който Дамаск е страна.

Ликвидирането на сирийските складове с химически оръжия – за който се смята, че са разпръснати на десетки места - би било трудно, както и защитаването на оръжейните инспектори от насилие.

"Това е добра идея, но трудна за реализиране", заяви американски служител, пожелал анонимност.

"По средата сме на брутална гражданска война в която сирийският режим избива собствения си народ. Мисли ли някой, че те изведнъж ще спрат убийствата, за да позволят на инспекторите да отнесат всички химически оръжия на сигурно място и да ги унищожат?", каза служителят.

Ейми Смитсън, експерт по ядрените, биологичните и химическите оръжия в Центъра Джеймс Мартин за изследвания на неразпространението, заяви, че липсата на точни данни за сирийския инвентар от химически оръжия ще затрудни проверките. Тя посочи годините на игра на котка и мишка между оръжейните инспектори на ООН и Саддам Хюсеин, тогавашния президент на съседен Ирак, като пример какво може да стане в Сирия.

"Иракчаните ни лъжеха в лицето. Направиха всичко по силите си, за да прикрият тези ултрасекретни оръжейни програми", допълни Смитсън. "Либия също не се оказа напълно чиста, след като се отказа от своята програма за оръжия за масово поразяване."

Сирийският Център за научни изследвания и проучвания ръководи заводите за химически оръжия в Думеир, Хан Абу, Шамат и Фираклус, според Центъра за стратегически и международни проучвания на САЩ.

Бригаден генерал Мустафа аш Шейх, дезертьор от сирийската армия, заяви пред Ройтерс това лято, че повечето химически оръжия са били транспортирани в алауитските райони в Латакия и в крайбрежните райони. Някои химически боеприпаси все още се намират в бази край Дамаск, каза той.

САЩ наблюдават Сирия да предислоцира оръжията си от миналата година. Генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви миналата седмица пред Конгреса, че според него силите на президента Башар Асад правят това, за да ги държат на сигурно място.

Но мотивите на сирийското правителство са неясни и американски правителствени служители неофициално признават, че това преместване усложнява установяването на обектите с химическо оръжие.

"Макар че Асад контролира химическите складове, те са били предислоцирани с времето", казва друг американски служител, също пожелал анонимност. "Сигурността и предислоцирането на тези оръжия при променливата ситуация на терена, докато опозиционните сили се бият, може да представлява проблем".

Експертите казват, че ще отнеме месеци да се открият и обезопасят сирийските химически оръжия, и години за да бъдат унищожени - а винаги ще съществува възможността някои да останат.

"Винаги ще имате проблема на бомбата в мазето", каза Джоузеф Чиринчоне от неправителствената организация Ploughshares Fund, която се бори срещу разпространението на ядрени, химически и биологически оръжия.

"Възможно е режимът да запази някои, за които няма да знаете нищо. Но има начини да се доберем до това", добави той, като посочи предишните усилия за проверка на складираната продукция и сравняването ѝ с документите за производството ѝ.

За Обама, който води трудна борба, за да получи вътрешна подкрепа за военни действия, едно споразумение в ООН може да предотврати потенциално съкрушително поражение в Конгреса.

Но въпреки че окачестви руското предложение като потенциално позитивно, в интервю за Ен Би Си, Обама заяви: "Мисля, че на първо време трябва да го приемем с известен скептицизъм."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?