Унищожават ампули с ниско съдържание на витамин С, които от 2-3 години се продават в България

Агенцията по храните започва унищожаването на ампули витамин С, които не отговарят на изискванията, съобщи в понеделник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов. Той уточни, че ампулите са с констатирано съдържание на активното вещество под нормата.

Продуктът е открит от инспекторите на агенцията в складове и търговската мрежа - в дрогерии. От понеделник започва изтеглянето му от пазара.

"Става дума за три вида Витамин С, внос от Испания, един вид – от Китай. По надлежния ред нотифицираме тези наши констатации пред ЕК и ако има такива субстанции да бъдат, уведомени и да бъдат унищожени”, обясни Войнов.

Четирите проби, изпратени за анализ в лабораторията в Хамбург, са потвърдили минималното наличие на витамина в ампулите.

България ще уведоми Еврокомисията, за да може всички партиди от тези ампули да бъдат иззети от търговската мрежа в европейските страни.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, коментира пред БТА, че ампулите за пиене с витамин С, в които активното вещество е под нормата, са поне от две - три години на българския пазар. Всички дистрибутори в България ги продават, допълни той.

По думите му вносителят на ампулите е "Натурфарма". Той добави, че официално не е уведомен от агенцията за наличието на тези ампули, а информацията получава от медиите.

Тези ампули с витамин С се внасят като хранителна добавка в България и има десетина вида от тях, допълни Костов.

Според него това е нелоялна конкуренция на българското производство. Не е важен етикетът на добавката, а контролът на нейното съдържание, каза още той. В този случай етикетът е много добре изработен, но липсва в достатъчно количество активното вещество, добави Костов.

Той допълни, че това е и заблуда на потребителя. Ампулите са регистрирани като хранителна добавка, тъй като дозата е под 500 мг дневно, обясни Костов.

Би било опасност за пациентите, ако ампулите съдържат нещо, различно от витамин С, допълни той.

Анализите не би трябвало да се извършват в Хамбург, както са направили от агенцията по безопасност на храните, а в България, каза още Костов. По думите му липсата на подобна лаборатория води до лош и инцидентен контрол.

"Не може да бъде осъществяван нормален оперативен контрол, ако няма лаборатория в България. Защото става дума за големи количества мостри, за ежедневен, адва ли не, контрол. За много магазини е абсолютно невъзможно да се ползва лаборатория в Хамбург, нищо че по закон е възможно. Чисто практически не е възможно. Просто трябва да има лаборатория или да се ползва лаборатория в България, която да позволява изследването на голямо количество мостри. Така, че да се дисциплинира пазарът. Иначе, ако се правят такива неща един път в годината, пазарът няма как да бъде дисциплиниран", коментира Николай Костов.

Шефът на Агенцията по храните съобщи за проблема с ампулите в деня, когато официално бе отбелязана една година от работата на ведомството. Според оценката на Войнов България е направила квантов скок по отношение на безопасността на храните си.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?